Håravfall kan ha olika orsaker. Hårfärgning med skadliga kemikalier förstör håret, men det är klokt att också titta på ens livssituation. Det kan behövas vård både inifrån och utifrån och sedan tar det förstås tid innan hår och hårbotten återhämtar sig.
Fråga: Hur får man tillbaka hårväxten efter håravfall från att ha färgat håret mycket? Hur hjälper man skadat hår? Vissa frisörer säger att man kan färga på olika sätt (slinga, tona, att bara färga utväxten) så att det blir skonsammare för håret, stämmer det?
Svar: Håravfall kan bero på vilka produkter man använder, vilken hårfärg man använder och hur man mår. Man kanske har varit med om någonting som har påverkat en psykiskt. Stress påverkar även håret.
Det går att mäta stresshormon i håret, så man kan se hur länge man har varit stressad. Om det kan uppmätas i håret så märks det också på håret. Sjukdomar kan också påverka. Det man kan göra är att ta hand om sig så att man mår bättre.
Hårprodukter med naturliga ingredienser
Om man använder de vanligaste hårprodukterna i affärerna eller från salongerna så påverkas både hår och hårbotten av skadliga kemikalier. Då kan man ställa om till att använda produkter med naturliga ingredienser. Läs mer om det här.
Dels är det viktigt att hitta hårprodukter utan silikon och andra skadliga kemikalier, och dels gäller det att tvätta hårbotten ren från bland annat silikon. Det brukar synas som en blank hinna i hårbotten, som täpper till hårsäckarna och gör hårbotten stel.
Kemikalierester i hårbotten kan ge klåda, mjäll och håravfall. Mot det hjälper inte kortison. Det finns ingen quick-fix; kemikalierna måste bort.
Kemikalierester i hårbotten kan ge klåda, mjäll och håravfall. Mot det hjälper inte kortison. Det finns ingen quick-fix; kemikalierna måste bort. För att få bort det behövs det en lera som binder till sig dessa ämnen.
Den afrikanska Rasul-leran binder fett och är uttorkande. Gör inpackningar med leran två gånger i veckan tills du ser att hårbotten inte längre är glansig.
Borsten behövs för blodcirkulationen
Man behöver också se till att ha en bra blodcirkulation i hårbotten. Det gör man genom att borsta varje dag. Ju äldre man blir desto stelare blir hårbotten och då behövs borstningen.
Kanske vågar man inte röra håret av rädsla att tappa mer hår, men då hamnar man i en ond cirkel och hårbotten blir ännu stelare. Det är viktigt att borsta även om du tappar håret.
Näring inifrån
Man kan också hjälpa till inifrån genom att se till att få i sig extra näring för håret. Man kan ta MSM, organiskt svavel. Det är något som inte finns i våra jordar längre, som det gjorde förr. Det är bra för hår, hud och naglar.
B-vitaminer och kisel är också bra.
Växter som är bra för håret är hibiskus, nässlor och åkerfräken. De har man använt för håret sedan lång tid tillbaka. Här kan det hjälpa både att dricka te på växten och att skölja håret med ett avkok på den. Läs mer om det via länkarna.
Hårfärgning
Bästa tipset när håret har blivit slitet av färgning är att sluta färga. Det hår som har blivit skadat är förstört. Spara ut det och klipp bort det.
Man kan istället använda örtfärger för att färga håret. Den färgen lägger sig utanpå strået och stärker håret. De konventionella färgerna går in i hårstrået och tar bort det egna pigmentet.
Man vill ju tro att frisörerna är experter på allt, men de får ju information av produktförsäljarna som berättar hur bra produkterna är och då är det inte lätt att veta vad det är man egentligen använder.
Skillnaden mellan toning och färg är inte så stor. Färgen är densamma, men mängden väteperoxid kan vara mindre i toningen. Det betyder att den tar bort lite mindre av den egna färgen, men det är fortfarande ett kemiskt ingrepp på hårstrået som inte kan göras ogjort. Om du vill vara snäll mot håret och vill färga det, då är det örtfärger som gäller.
Om man bara färgar delar av håret så innebär det att en mindre del av håret skadas, men det skadas fortfarande av kemikalierna. Det är väteperoxiden som förstör hårstrået.
Gå till en ekofrisör och be att få håret färgat med örtfärg.
Livssituationen påverkar
Om du har bekymmer och för mycket stress, kanske har gått igenom en skilsmässa, då syns det på håret. Men håret växer bara en centimeter i månaden. Det kan ta tre månader efter en jobbig händelse innan du tappar håret, sedan kan det ta ett år innan det har vuxit ut. Det beror förstås på hur långt hår du vill ha.
Håravfall är väldigt vanligt vid graviditet och amning och det är vanligt att mammorna sedan klipper av håret och börjar från början.
Även hormonobalanser som vid klimakteriet kan påverka hårkvalitén. Då kan det vara klokt att tänka på kosten. Man kan också prova någon form av naturlig hormonbalansering. Undvik produkter med syntetiska hormoner.
Sprött hår
Sprött och slitet hår kan behöva en inpackning då och då. Sätt gärna lite olja i hårtopparna. Arganolja är inte så fet som olivolja.
Det kan också vara en bra idé att se till att hår och hårbotten har surt pH. Om det är mer basiskt så får man lätt sprött hår. Det är särskilt viktigt om man har lockigt hår. Läs mer om vård av lockigt hår här.
Istället för schampo finns det särskilda hårtvålar som kan vara bra att använda, men de är basiska och därför behöver man skölja håret med ett surgörande sköljvatten. Det får man om man gör te på hibiskusblomma. Det finns i hälsokostaffären. Det hjälper också håret att inte bli för sprött.
Balsam brukar ha surt pH, men det gäller att det inte innehåller skadliga kemikalier.
Jenny Rinander kallar sig för Hårhäxan och är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.
Hon svarar på allmänna frågor om hår, hårbotten och hur man sköter det, utifrån ett naturligt perspektiv. Svaret publiceras i tidningen. Skicka din fråga till [email protected]
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.