Nu närmar sig jul- och nyårshelgerna och frestelserna dukas upp på borden. Men det kan vara klokt att leta efter fruktfatet istället för det söta kakorna och bakverken om man vill värna om sitt blodtryck. Forskning från University of Delaware i USA har funnit att om man väljer att äta en bit frukt istället för en söt kaka kan både män och kvinnor sänka sitt blodtryck.
Alla känner till att sockret som finns i sådant som glass, kakor och bakelser är den främsta orsaken till hälsoproblem som diabetes och fetma. Men det som många inte vet är att genom att ersätta sötsakerna med en bit hel frukt kan man faktiskt hjälpa till att sänka sitt blodtryck.
Nya preliminära data från en studie gjord av UD’s Sheau Ching Chai har visat en stark koppling mellan tillsatt socker och högt blodtryck hos postmenopausala kvinnor. Den här kopplingen fanns även efter att man kontrollerat ålder, inkomst, vikt, fysisk aktivitet, dagligt kaloriintag och användning av blodtrycksmedicin. Effekten av hel frukt i den dagliga kosten får också alltmer uppmärksamhet hos de som har ett intresse för hjärtsjukdomar.
Dessa nya fakta kan vara mycket viktiga, särskilt för äldre människor. Två tredjedelar av amerikaner över 65 år har högt blodtryck, vilket kan öka risken för hjärt- och njursjukdom.
Forskningen som nyligen publicerades i tidskriften Nutrients, tittade på en mindre kontrollgrupp på 128 deltagare, främst vita människor, i åldern 65-80 år. Deltagarna hade ingen historia av cancer, mag-tarmsjukdom, traumatisk hjärnskada, stroke, diabetes, sjukdomar på centrala nervsystemet, Alzheimer, demens eller psykisk sjukdom.
Chai och hennes forskargrupp fann en stark koppling mellan tillsatt socker och ett ökat systoliskt och diastoliskt tryck. Däremot visade intag av hel frukt en sänkning av det diastoliska trycket mellan hjärtslagen.
Studien avsåg att undersöka hur olika livsmedelsgrupper och tillsatt socker i kosten påverkade vid högt blodtryck. Alla de vanligaste sockervarianterna som finns i en normal amerikansk kosthållning undersöktes i studien. Dessa inkluderar sukros (bordssocker), glukos (finns i godis, sportdrycker och desserter), samt fruktos (fruktsocker och hög-fruktossirap, hfcs). Studien inkluderade inte effekten av sötningsmedel på hälsan.
– Det är stor skillnad på hur olika sockervarianter omsätts i kroppen, och särskilt fruktos kan bidra mer till att höja blodtrycket än andra varianter, säger Chai.
Ett växande problem
Socker är ett växande problem i den amerikanska kosten, eftersom många konsumerar mycket mer än vad som rekommenderas av American Heart Association. Gränsen är för närvarande satt till högst sex teskedar per dag för kvinnor och högst nio teskedar för män. För dem som har problem med högt blodtryck och följer DASH-dieten rekommenderas ett betydligt lägre intag – endast nio teskedar per vecka.
– I motsats till detta intar den genomsnittlige amerikanen omkring 17 teskedar per dag – ungefär 30 kilo per år, säger Chai.
– Vi säger inte att man inte kan äta socker. Den form som finns i naturlig hel frukt är okej, säger hon.
Hel frukt innehåller många värdefulla ämnen som fruktfibrer, vitaminer, antioxidanter, mineraler och andra bioaktiva ämnen som bidrar till en hälsosam kost. Dessa hjälper inte bara till att sänka blodtrycket utan ger många positiva hälsoeffekter för hela kroppen.
Så ett smart val är att hoppa över de söta frestelserna den här jul- och nyårshelgen och istället njuta av en bit nyttig frukt.
Mat Lecompte är hälso- och livsstilsjournalist. Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.