EU förbjuder omstritt bekämpningsmedel
Klorpyrifos används i bekämpningsmedel inom jordbruket i en del länder. Nu blir det förbjudet i hela EU. Foto: Jurek Holzer/SvD/TT-arkivbild


EU har röstat igenom ett förbud mot det skadliga ämnet klorpyrifos. Klorpyrifos är det vanligaste bekämpningsmedlet mot insekter som används inom jordbruket, men det har aldrig varit godkänt för den användningen i Sverige. Medlet har dock varit godkänt i många andra länder både inom och utanför EU.

Klorpyrifos påverkar nervsystemet och vid höga doser kan det ge akuta effekter som illamående, magsmärtor och huvudvärk.

På fredagen beslutade representanter för EU:s medlemsländer att förbjuda användningen av det skadliga ämnet, rapporterar SVT Nyheter. Förbudet träder i kraft under våren 2020 och innebär att användning och försäljning av klorpyrifos förbjuds inom hela EU.

Förbudet kan även komma att påverka import av livsmedel från länder utanför EU.

Förbudet kan i sin tur få följdkonsekvensen att importen av produkter från länder utanför EU, som har resthalter av medlet, också kan komma att regleras, säger Björn Malmström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen, till SVT.

(TT)