Vi i Norden lever längre och är friskare än i de flesta andra länder. Men friskast av oss alla är isländska kvinnor – och svenska män.
Forskare har försökt beräkna medellivslängden och sjukdomsbördan i de nordiska länderna, det vill säga i Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark och de tre autonoma områdena Grönland och Färöarna (Danmark) samt Åland (Finland).
Resultatet, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, visar – föga förvånande – att den förväntade livslängden var högre i de nordiska länderna än i övriga världen. Högst av dem alla åtnjuter Islands kvinnor där en kvinna antas leva i 85,9 år, jämfört med 75,6 år globalt. Bland männen, däremot, är det svenskarna som är mest seglivade. I Sverige förväntas en man leva i 80,8 år, att jämföra med 70,5 år i resten av världen.
Kvinnor och män i Danmark samt finska män, däremot, hade lägre förväntad livslängd än i de övriga nordiska länderna. Grönland hade lägst medellivslängd av dem alla: 77,2 år (kvinnor) respektive 70,8 år (män).
Men livet handlar ju som bekant inte bara om att andas. Vilket sorts liv, om det är friskt eller sjukt, har också betydelse. Och här hamnar de svenska männen och de isländska kvinnorna i topp som friskast av dem alla. Beräknat utifrån antalet sjukdomsår eller funktionsjusterade levnadsår var de nästan dubbelt så friska som världens befolkning i övrigt.
(Johan Nilsson/TT)