Inflammation påverkar vårt beteende
En immunrespons som löper amok påverkar också ditt omdöme
Om du väljer att äta den söta godishögen kommer det snart att sätta igång en kedjereaktion som kan minska din förmåga till självkontroll. Foto: Jerzy Gorecki


Nyligen rapporterade en grupp forskare att inflammation påverkar människors beteende och är förknippat med impulsivitet, svårigheter att fokusera och en oförmåga att avstå från tillfredsställelse (som att "Jag måste bara ha kakan nu").

Hur kommer det sig att det finns ett samband mellan inflammation och beteende?

Inflammation är ett tillstånd med två olika sidor – en god och en dålig. Den goda sidan ansvarar för att försvara kroppen mot bakterieangrepp, virus och andra patogener, eller skador som skärsår och fall. Om du till exempel skär dig i fingret, kickar ditt immunförsvar omedelbart igång. Den skadade vävnaden frigör ämnen som resulterar i inflammation och får immunförsvaret att blockera det skadade området, döda alla invaderande organismer som kan orsaka infektion, bli av med den skadade vävnaden och inleda läkningsprocessen. När läkningen fortskrider försvinner inflammationen.

Men kronisk inflammation står för den dåliga sidan och har ett helt annat scenario. Det är ett tecken på att kroppen är ur balans, och den är kopplad till en mängd hälsoproblem och sjukdomar som sträcker sig från huvudvärk och hjärtsjukdomar till artrit och matsmältningsproblem.

Sammantaget fann forskarna att inflammation, även låga nivåer hos friska människor, kan påverka vårt beslutsfattande ...

Djupt liggande systemisk inflammation kan ha många orsaker och bidragsgivare, varav de flesta är kopplade till ens livsstil. Överst på listan finns en dålig kosthållning (bearbetade, raffinerade livsmedel, socker och ohälsosamma fetter). Andra faktorer är till exempel brist på träning, kronisk stress, otillräcklig sömn, nyttjande av alkohol och tobak, samt matallergier. Lyckligtvis kan alla dessa ändras.

Inflammation och beteende

En grupp forskare vid Texas Christian University publicerade nyligen en rapport som pekar på att ”inflammation kan bidra till beslutsmönster som kan resultera i oönskade personliga och samhälleliga konsekvenser.” Med andra ord verkar inflammation kunna påverka våra beslut och leda till beteenden som impulsivitet, engagemang i riskfyllda beteenden som drog- eller alkoholanvändning, eller svårigheter att hålla fokus på aktiviteter.

Redan innan den här forskningen kom har man sett bevis för att inflammation aktiverar psykologiska tillstånd som kan öka en persons känslighet för förändringar i sin omgivning. Till exempel verkar det som att inflammation kan påverka en negativ upplevelse, som att vi blir avvisade av andra. Men det kan också påverka positiva bemötanden, som när vi får socialt stöd.

Ny forskning

I den nya studien utgick författarna från att inflammation är kopplad till en mer omedelbar tillfredsställelse. De testade den här idéen genom att titta på sambandet mellan inflammation och dags-fokuserat beslutstagande hos 159 unga vuxna (80 män, 79 kvinnor) som fick att avstå från sex, alkohol och rökning i 48 timmar innan de testades.

Forskarna mätte nivåer av ämnen kopplade till inflammation; nämligen interleukin-6, interleukin-1-beta, tumornekrosfaktor-alfa och antalet vita blodkroppar efter stimulering av immunförsvaret. En teknik kallad LPS (lipopolysaccharide) användes för att aktivera inflammation. LPS stimulerar vissa immunförsvarsceller, som i sin tur orsakar produktion av inflammatoriska mediatorer.

Förhållandet mellan de inflammatoriska substansnivåerna jämfördes mot beteendefaktorer, vilka inkluderade temporärt fokus, impulsivitet och oförmåga att vänta med tillfredsställelse.

Sammantaget fann forskarna att inflammation, även låga nivåer hos friska människor, kan påverka vårt beslutsfattande, orsaka mer impulsivitet, problem med att fokusera på uppgifter och att avstå från tillfredsställelse. Experterna noterade att de här resultaten "tyder på att immunförsvarets aktivitet kan ha en stor roll i hur vi väljer att forma våra beslut."

Resultaten är viktiga eftersom de ger en ny inblick i hur inflammation påverkar vårt beteende, vilket i sin tur föreslår nya sätt att hantera och behandla sociala och hälsorelaterade problem, genom att fokusera på inflammation.

Hur man kan minska inflammation

Lyckligtvis finns det flera livsstilsförändringar man kan införa på en gång för att sänka inflammation i kroppen och få bättre hälsa och mående.

1. Undvik eller begränsa avsevärt ditt intag av tillsatt socker och bearbetade livsmedel.

2. Välj hälsosamma, naturliga livsmedel fria från konserveringsmedel och andra tillsatser – helst ekologiskt.

3. Kontakta en professionell hälsorådgivare som kan hjälpa dig att upptäcka eventuella näringsbrister, och sedan göra justeringar i din kost eller rekommendera tillskott för att återföra kroppen i balans.

4. Begränsa eller undvik alkohol

5. Delta i någon form av fysisk aktivitet dagligen, minst 30 minuter av måttlig träning 4–5 gånger i veckan.

6. Engagera dig i avstressande aktiviteter varje dag, såsom meditation, tai chi, yoga, progressiv avkoppling, djupandning, lugnande musik eller andra avkopplande aktiviteter.

7. Se till att få 7–8 timmars sömn per natt, och försök att införa hälsosamma sov- och sömnvanor (somna gärna senast klockan tio på kvällen).

Sammanfattning

Inflammation verkar ha en betydande inverkan på vår förmåga att fatta välbalanserade beslut, vilket i sin tur kan ha en stor effekt på hur vi beter oss och vår interaktion med andra. Även om det behövs mycket mer forskning för att helt förstå förhållandet mellan inflammation och beteende, kan vi under tiden hjälpa till att minska inflammation i våra liv genom att införa lite positiva livsstilsförändringar.

Deborah Mitchell är frilansande hälsoskribent. Hon har skrivit och medförfattat över 50 böcker och tusentals artiklar inom ett brett spektrum av ämnen. Artikeln publicerades ursprungligen på NaturallySavvy.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss