En stor internationell studie visar att hård träning när man samtidigt bär på jobbiga känslor som vid stress, upprördhet och ilska ökar risken trefaldigt för att få en hjärtinfarkt.
Att träna regelbundet är bra och motverkar stress, övervikt, och hjärt- och-kärlsjukdomar. Vanligt är att många får alldeles för lite av det.
En större studie har dock visat en kraftigt ökad risk för hjärtinfarkt om man hårdtränar i ett upprört eller ilsket tillstånd. Det är kanske just då som man också vill träna extra hårt, för att bli av med sin ilska.
När du är arg, är det inte dags att gå ut och hugga ner träd.
– Barry Jacobs, psykolog
”Den här studien är ytterligare ett bevis på ett samband mellan kropp och själ. När du är arg, är det inte dags att gå ut och hugga ner träd”, sade psykologen Barry Jacobs enligt nyhetsbyrån AFP.
Barry Jacobs arbetar som psykolog vid ett hälsocenter i Philadelphia, USA (Crozer-Keystone Health System) och är även volontär inom American Heart Association.
”Människor som är i riskzonen för en hjärtattack gör bäst i att undvika extrema känslomässiga situationer”, säger Jacobs enligt The Independent.
Jacobs råder oss att ”hitta sätt att modifiera våra känslomässiga reaktioner och att undvika extrem ilska”. Man kan försöka distrahera sig, gå bort från den stressiga situationen, försöka se det ur ett annat perspektiv, ta ett steg tillbaka, tala ut och få stöd från andra människor.
”Stress och starka känslor som ilska och upprördhet och svår ansträngning kan öka blodtrycket, och förändra blodets flöde i blodkärlen och minska tillförseln av blod till hjärtat”, säger studiens ledare, läkaren Andrew Smyth, från McMaster University, till The Independent.
"Detta är särskilt viktigt i blodkärl som redan är förträngda genom plack och kan blockera blodflödet och leda till en hjärtinfarkt”.
Han rekommenderar förstås att fortsätta träna fysiskt. Men blir man arg eller upprörd och vill blåsa av ånga, är det bäst att inte gå utanför sin normala rutin till extrema aktiviteter.
Studien omfattade 14 461 personer från 52 länder som hade fått sin första hjärtinfarkt. Deltagarna var omkring 58 år och tre fjärdedelar var män.
De som deltog i undersökningen, som är den största hittills i ämnet, fick svara på huruvida de varit arga eller upprörda, eller gjort tunga ansträngningar timmen före sin hjärtinfarkt eller under samma tidsperiod föregående dag. På så sätt kunde forskarna jämföra risken vid olika tidpunkter hos samma människor och effekten av dessa möjliga triggers för en hjärtattack.
Ilska eller upprördhet dubblerade risken för symtom på hjärtinfarkt inom en timme; tung fysisk träning hade samma effekt. Om man hade båda faktorerna samtidigt ökade risken tredubbelt.
Experterna tog hänsyn till effekten av andra riskfaktorer såsom ålder, rökning, övervikt, högt blodtryck och andra hälsoproblem.
Studien leddes av Hamilton University i Ontario, Kanada, (Population Health Research Institute at McMaster University) och publicerades i tidskriften Circulation som utges av American Heart Association.
Forskarna skriver i sin sammanfattning: ”fysisk ansträngning och ilska eller känslomässig upprördhet är triggers i samband med en första hjärinfarkt i alla regioner i världen, hos män och kvinnor, och i alla åldersgrupper".