Vid beröring, som kramar, massage eller smekningar, utsöndras kroppens ”må-bra-hormon” oxytocin. Hormonet har visat sig dämpa aggressivitet, ge större emotionell intelligens och vara bra för hjärtat och blodtrycket vid stress.
I en studie av forskare i Tyskland och Singapore tittade man på hjärnscanningsbilder för att se om det gick att mäta den påverkan i hjärnan som beröring utgör. Forskarna menar att ett barns närhet till sina föräldrar till och med förändrar barnets hjärna.
De undersökte runt 40 barn i 5-årsåldern med deras mammor och bad dem leka med anvisade leksaker i tio minuter. Under tiden räknade de hur ofta barnen rörde vid sina mammor. Senare scannades barnens hjärnor med fokus på centrat för sociala beteenden, som är kopplat till vår förmåga att samspela med andra och sätta oss in i andra människors perspektiv. Hjärnaktiviteten där var starkare hos barn som fått mer beröring i samspelet med sina mödrar.
Spädbarn som inte får någon fysisk närhet kan senare i livet riskera problem med osäkerhet, dålig självkänsla och stress, även om alla de övriga fundamentala behoven mötts. De kopplingar i hjärnan som ligger till grund för barnets självuppfattning och emotionella intelligens skapas när de som nyfödda ligger nära modern under de första timmarna efter förlossningen, menar läkaren Nils Bergman på University of Cape Town i Sydafrika.
Man har tidigare även kunnat koppla beröring till känslor som tillit och empati. Förra året publicerades en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet där man såg ett samband mellan beröringshormonet och dämpat antisocialt och aggressivt beteende hos människor.
– Resultaten tyder på att oxytocin eventuellt skulle kunna användas som behandling av aggressivitet, säger Lars Westberg, forskare vid Sahlgrenska akademin.
Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?
Slav under kommunismen