Förlusttyngt SAS dubblar sparpaket
SAS vd Rickard Gustafsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT-arkivbild


SAS förlust blev lägre än väntat under andra kvartalet. Men bolaget kämpar med lönsamheten. Nu ska det pågående effektiviseringsprogrammet dubbleras, säger vd Rickard Gustafsson.

Flygbolaget SAS vd Rickard Gustafsson har blandade känslor kring rapporten för andra kvartalet:

– Jag är tillfreds och glad över att vi har fler passagerare i kvartalet och lyckas höja våra intäkter. Samtidigt sänker vi våra kostnader i kvartalet. Men det är fortfarande ett förlustkvartal och lönsamheten är inte tillräcklig. Därför måste vi ta ett krafttag, säger han.

Krafttaget han talar om är att SAS nu fördubblar sitt pågående sparprogram från 1,5 miljarder kronor till 3 miljarder kronor - ett program som ska rulla till och med 2020.

– Förra kvartalet berättade vi att vi jobbar med många hundra aktiviteter för att effektivisera verksamheten och nu känner vi oss trygga med att vi kan berätta vad omfattningen är, säger Gustafsson.

Marknaden reagerar ljummet på beskedet. SAS-aktien backar med 0,5 procent i den inledande handeln.

Flexibla anställningar

Rickard Gustafsson säger att SAS inte planerar för något storvarsel, men att personalstyrkan kommer att påverkas av sparpaketet.

– Man kan inte ta ut tre miljarder ur kostnadsbasen utan att det också kommer att drabba antalet anställda. Men vi planerar inte för något stort varsel, säger han.

Enligt honom kommer stora delar av personalnedskärningen att ske successivt genom så kallade naturliga avgångar. Men personalen kommer att påverkas på andra sätt också.

– Vi kommer att behöva skapa bättre flexibilitet i våra anställningsformer. Vi har betydligt fler kunder som reser på sommaren än på vintern och vi behöver mer medarbetare på sommaren än på vintern. Den typen av flexibilitet behöver vi få till i alla delar av verksamheten, säger Gustafsson.

Redovisar förlust

Ett fortsatt arbete med att effektivisera bolagets IT-infrastruktur, att sänka logistikkostnaderna och automatisera administrationen är ytterligare åtgärder som Gustafsson nämner. Det planeras inte några nedskärningar av flyglinjer, enligt honom.

SAS redovisar en förlust på 208 miljoner kronor för andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det kan jämföras med vinsten på 127 miljoner för samma kvartal året före.

Analytiker hade räknat med en förlust på 357 miljoner kronor enligt en Reuters-enkät.

Omsättningen blev 9 843 miljoner kronor jämfört med 8 916 miljoner kronor året innan. Omsättningen är något bättre än vad analytikerna hade räknat med.

(TT)