Folkrättsexpert: Kinas mörkläggning ett brott mot folkrätten
Folkrättsexperten Ove Bring och kulturjournalisten Hans Wolf anser att WHO borde betrakta Kina-regimens långa mörkläggning i Wuhan som ett brott mot folkrätten. Foto: Pixabay/Epoch Times


Regimen i Kina höll inne med information om KKP-virusets utbrott i Wuhan i flera veckor. I en debattartikel i SvD skriver folkrättsexperten Ove Bring och kulturjournalisten Hans Wolf att WHO borde betrakta mörkläggningen av viruset som ett brott mot folkrätten.

Epoch Times kallar det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, för KKP-viruset eftersom det kinesiska kommunistpartiets (KKP) mörkning och dåliga hantering av utbrottet har lett till att det har spridit sig över hela Kina och till en pandemi.

Borde reagera

”Det internationella samfundet borde reagera på Kinas senfärdiga hantering av coronaviruset. Regimen i Peking har försummat sitt ansvar gentemot omvärlden genom att inte varsla i tid om den pandemiska faran. Världshälsoorganisationen, WHO, borde betrakta den tre veckor långa mörkläggningen i Wuhan som ett brott mot folkrätten”, skriver Bring och Wolf i artikeln.

Samtidigt kritiserar de WHO:s generaldirektör, den etiopiske läkaren Tedros Ghebreyesus, som framhållit att regimen i Kina har hanterat viruskrisen på ett föredömligt sätt.

Epoch Times har tidigare skrivit om att företrädare för kommunistpartiet redan i början av december kände till att viruset hade uppträtt i Wuhan. Men det dröjde mer än sex veckor innan regimen vidtog kraftiga åtgärder.

Kineser som försökte varna för faran om viruset blev arresterade och anklagades av regimen för att ”sprida rykten”. Sedan satte regimen in sin hårda censur för att hindra mediebevakning och tog bort alla kommenterar om händelserna på sociala medier.

En ny studie från University of Southampton visar att smittan i Kina kunde ha minskats med 95 procent om regimen hade vidtagit åtgärder tre veckor tidigare. Hade man agerat två veckor innan hade smittan kunnat ha minskats till 86 procent.

Vill se en internationell utredning

Förra veckan valde en advokatbyrå i Florida i USA att stämma Folkrepubliken Kina för sin undermåliga hantering av KKP-virusutbrottet eftersom det har lett till skada, något som Epoch Times tidigare har rapporterat om.

Jeremy Alters, chefsstrateg på The Berman Law Group sade till NTD News att den kinesiska regeringen visste om sjukdomen mycket tidigare än vad man har sagt.

– De visste om viruset, de gjorde ingenting för att stoppa det, och de försökte skydda sitt ekonomiska egenintresse, och avslöjade inte vad de visste förrän det var för sent, och det ledde sedan till en utbredd pandemi.

Republikanerna, senator Josh Hawley och Elise Stefanik, ledamot i USA:s representanthus, vill att det startas en internationell utredning om hur Pekings agerande i början av KKP-virusets utbrott kan ha satt USA och resten av världen i fara.

– Det är dags för en internationell utredning vad gäller deras mörkning och hur den spelade roll i spridandet av den här förödande pandemin. KKP måste hållas ansvarig för vad omvärlden nu genomlider, sade Hawley i ett pressmeddelande.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.