Advokatbyrå stämmer Kinas regim för dålig hantering av viruset
Människor bär skyddsmasker och skyddsdräkter när de anländer till Pekings tågstation den 13 mars, 2020. Foto: Kevin Frayer, Getty Images


Skadan är redan skedd, men så länge den här pandemin med KKP-viruset, som härstammar från Wuhan i Kina, fortsätter, kommer företag och människor sannolikt att uppleva fler förluster.

NTD News och Epoch Times kallar det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, för KKP-viruset eftersom det kinesiska kommunistpartiets (KKP) mörkning och dåliga hantering av utbrottet lett till att det spridit sig över hela Kina och till en pandemi.

Mot bakgrund av skadan stämmer nu en advokatbyrå i Florida Folkrepubliken Kina för sin undermåliga hantering av KKP-virusutbrottet. De hävdar att deras klienter "har eller är nästan säkra på att drabbas av fysisk sjukdom eller död, såväl som känslomässigt lidande" på grund av pandemin, som nu har drabbat USA och omvärlden.

– Vi upplever att den kinesiska regeringen visste om sjukdomen. De visste om viruset, de gjorde ingenting för att stoppa det, och de försökte skydda sitt ekonomiska egenintresse, och avslöjade inte vad de visste förrän det var för sent, och det ledde sedan till en utbredd pandemi, säger Jeremy Alters, chefsstrateg på The Berman Law Group i en intervju med NTD News.

Han säger att de har anledning att tro att KKP visste att viruset var ett problem före den 1 januari. Det första åtalet handlar om en serie händelser som anklagar kommunistregimen för att på ett bedrägligt sätt ha bagatelliserat utbrottet.

Händelserna inkluderar de åtta kinesiska läkarna som censurerades av KKP när de försökte gå ut och varna om det SARS-liknande viruset. Det anklagar också KKP för att ha undanhållit genomsekvensen för covid-19 i över två veckor innan de offentliggjorde sina upptäckter.

Människor ordnade en minnesstund för att sörja den bortgångne läkaren Li Wenliang i Hongkong den 7 februari, 2020. Foto: Anthony Kwan, Getty Images

Alters säger att de 17 dagarna var viktiga och kunde ha gjort stor skillnad. Han tillägger att skadorna är enorma.

– Men vi kommer inte att veta skadornas utsträckning förrän, förhoppningsvis väldigt snart, detta är över, säger han.

– Men när vi väl är där, förväntar jag mig att det kommer handla om hundratals miljarder, om inte triljoner dollar, som vi kommer att behöva. Kommer vi att klara det?

– Det beror återigen på Kinas deltagande, och det är upp till Kina att ta ansvar för vad de har gjort, säger han.

Alters säger att om Kina inte samarbetar så finns det sätt att få dem att delta i detta: att åklagaren kan be domstolen att beslagta regimens egendom, som exempelvis kinesiska fartyg som anländer till USA, för att pressa dem till att samarbeta.

Många fler målsäganden

För närvarande är fem målsäganden listade i det första klagomålet. Alla är individer och företagare som redan har drabbats av pandemin.

En av målsägandena driver ett företag som lär barn att spela baseball. Alter säger att pandemin har lett till att företaget har hamnat i kris.

Han tillägger att företaget till slut kanske tvingas gå i konkurs.

Advokatbyrån planerar dock att lägga till betydligt fler målsäganden i processen, som representerar olika samhällssektorer. Alters säger också att kineser har kontaktat advokatbyrån för att berätta om sina lidanden.

– Vi har fått hundratals telefonsamtal – hundratals samtal – även från människor från Kina som har mejlat oss eller besökt vår hemsida för att berätta om den här sjukdomen, och hur den har påverkat dem, säger han.

Alters betonar att åtalet är riktat mot Folkrepubliken Kina – inte det kinesiska folket. Han säger vidare att de tror att kommunistregimen även vilselett Kinas folk vad gäller det här viruset.

Från NTD News

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.