Varningslarmet från Jas Gripenplanet följdes av ett haverilarm – och piloten hann skjuta ut sig innan flygplanet störtade i skogen utanför Ronneby.
Vattenbombning behövdes för att släcka branden på haveriplatsen.
– Min flygsäkerhetsofficer kom inspringande på mitt kontor och sade att jag får släppa allt och komma nu, och i samband med det gick haverilarmet, säger Adam Nelson, flygchef vid F17, till TT.
Minuterna innan kom pilotens varningslarm. Och flottiljchefen Lars Bergström beskriver det som en mardrömssituation när haverilarmet sedan gick – samtidigt som det finns väl inövade rutiner på flottiljen vid en sådan situation.
– Piloten stötte på en grupp större fåglar och upplever att planet inte går att manövrera. Han försöker landa men det går inte, säger Lars Bergström.
– Det var naturligtvis en stor lättnad när vi fick besked att han skjutit ut sig oskadd.
Snabbt förlopp
Flygplanet kolliderade med fåglarna under en övningsflygning klockan 09.45, omkring åtta kilometer norr om F 17 utanför Ronneby.
Flygtrafikledningen hade kontakt med piloten under det korta händelseförloppet på några få minuter, och 10–15 minuter senare var en räddningshelikopter på plats, enligt Försvarsmakten.
– Det första jag tänker är "hur har det gått med piloten?", vi är ju både kollegor och goda vänner. Det var några riktigt jobbiga minuter innan vi fick koll på att han vinkat till helikoptern att allt gått bra, säger Adam Nelson.
"Bastant knall"
Nära nedslagsplatsen norr om Möljeryd bor Åke Harrysson.
– Jag stod ute och snickrade, då hörde jag en dov men ändå bastant knall. Då gick jag ut på gården och tittade. Då såg jag och hörde helikoptern. Den hörde jag nästan direkt efter smällen, den var där inom någon minut, säger han.
Kraschen inträffade i ett skogsområde och inte på själva flygplatsen. Efter haveriet spärrades området av med hjälp av polis, och nu bevakar militärer så att inga obehöriga tar sig dit. Till följd av kraschen bröt en begränsad brand ut på haveriplatsen och det behövdes vattenbombning för att släcka branden i den oländiga skogsterrängen.
Avvaktar utredning
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att olycksförloppet ändå visar att säkerhetsarbetet fungerar.
– Självklart går tankarna till piloten. Enligt den information jag har fått har piloten agerat precis som man ska göra i en sådan här situation och att han sedan hämtades upp relativt snabbt i en räddningshelikopter. Det här visar att flygräddningskedjan fungerar, säger han.
– Sedan avvaktar jag vad haverikommissionen och deras haveriutredning kommer fram till vad gäller orsak och verkan i den här olyckan.
Kunde inte flyga
Stora fåglar i kombination med hög hastighet gör att det kan uppstå en oerhörd kraft vid en kollision, förklarar flygchefen Adam Nelson.
– I de flesta fall blir det ett märke på flygmaskinen utan att något allvarligt händer.
Nu var det ett riktigt nödläge – och katapultstolen fick användas.
– Piloten bedömde att flygmaskingen inte flög längre, den var så trasig att den inte kunde flyga. Så han hade inget val, säger Adam Nelson till TT.
(John Alexander Sahlin/TT)
(Klas Widestrand/TT)