Trots kritik mot det amerikanska luftvärnssystemet Patriot går regeringen vidare med mångmiljardaffären.
Försvaret får på kort sikt inga extra pengar för köpet.
– Det är ett leveranssäkert system, det är ett prövat system som finns i bland annat Tyskland och Nederländerna och snart i Polen, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Han informerade riksdagens försvarsutskott inför torsdagens regeringsbeslut om att gå vidare med det planerade köpet av Patriot. Systemet ska bestå av fyra eldenheter med kringhörande andra enheter. Det kommer att krävas utbildning av svensk personal för att kunna hantera systemet.
Prislappen är sekretessbelagd. Summor på över tio miljarder kronor har nämnts tidigare. Enligt Ekot kostar bara varje robot som ska avfyras 40 miljoner kronor.
Patriotsystemet har fått kritik för att vara föråldrat och dyrt.
– Vi vet precis vad vi får för de pengar som vi har avsatt, tyvärr är den uppgiften sekretessbelagd. Men vi har kontroll på kostnaderna och det här är utifrån de analyser gjorda av försvarsmakten det bästa alternativet, påpekar Hultqvist.
Trots att Allianspartierna stod bakom planen att köpa Patriot i höstas har kritik börjat höras från borgerligt håll.
Vill se utökad finansiering
Liberalerna meddelade för en dryg månad sedan att de drar tillbaka stödet för köpet av det amerikanska luftvärnssystemet. För att gå med på affären vill Liberalernas försvarspolitiske talesperson och försvarsutskottets ordförande Allan Widman se en utökad finansiering.
– När försvarets ekonomi är så skakig vill vi ha garantier för att försvaret kompenseras för den här anskaffningen som nu sker. Och är det så att regeringen kompenserar försvaret, då är vi helt för att man genomför anskaffningen här och nu, säger Widman (L) till TT.
– Medelräckviddsluftvärn är en ny och viktig förmåga för det svenska luftförsvaret.
Stöds av M och C
Tongången återfinns även hos Kristdemokraterna som har krävt att finansieringen av robotsystemet läggs separat utanför Försvarsmaktens budget.
Försvarsminister Hultqvist uppger att Försvarsmakten i alla fall inte på kort sikt ska få extra pengar för köpet av Patriot och påpekar att affären inte påverkar de närmaste årens budgetramar.
– Sedan är vi beredda att föra fortsatta diskussioner med försvarsgruppen efter valet, säger Hultqvist.
Regeringen samarbetar med Moderaterna och Centerpartiet om försvarspolitiken.
– Nu innebär det att regeringen skjuter ansvaret på nästa regering när det gäller ekonomin, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.
Moderaterna vill i sitt budgetförslag öka anslaget till Försvarsmakten med 18 miljarder kronor sammanlagt för de kommande åren.
Sverigedemokraterna vill sedan tidigare avbryta köpet av Patriot.
(TT)