Ett barn svävade i livsfara – då ryckte Försvaret in


På onsdagskvällen svävade ett barn i Kristianstad i livsfara och man var i akut behov av en helikopter som behövde flyga till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Men inga helikoptrar fanns tillgängliga. Då fick Försvaret komma till undsättning och stödja med helikoptertransport.

Läkaren Johan Fenhammar ringde Försvaret och vakthavande operationsledare, Miguel Riera, som direkt fattade beslut om att stödja med en helikopter, skriver Försvaret i ett pressmeddelande.

– Jag ringde Försvarsmakten för att höra vad de hade för möjligheter att stödja med helikoptertransport av läkare och utrustning. Vi behövde transport av ett mycket sjukt barn, i akut behov av dialys. Alla andra möjligheter var i det läget helt uttömda. Det fanns inga civila ambulansflyg, säger Johan Fenhammar. 

Miguel Riera har tidigare hjälpt till när det gäller civila uppdrag, men aldrig vid en akut sjukdom, säger han till Expressen. Han tvekade inte en sekund och hjälpte till att få fram en helikopter.

– Det var aldrig någon tvekan, vi är till för att lösa problem. En av Försvarsmaktens uppgifter är att stödja samhället vid behov, säger Miguel Riera.

Både läkare och utrustning behövde flygas från Karolinska sjukhuset, Astrid Lindgrens barnsjukhus och till Kristianstad. Där skulle man hämta det sjuka barnet och sedan flyga det tillbaka till Stockholm och Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Helikoptern lyfte från Malmen klockan 22:45 på onsdagskvällen för att hämta upp läkarteam och utrustning. Helikoptern landade sedan i Kristianstad nästan klockan tre på natten. Personal i Blekinge flygflottilj mötte där upp och tankade helikoptern medan läkarteamet förberedde återresan. Vid sextiden på torsdagsmorgonen var man i Stockholm och barnet kom fram i tid.

Foto: Skärmdump/Facebook

– I situationer som den här visar sig Försvarsmakten från sin bästa sida. Tre personer var inblandade i beredningen och två timmar efter beslut lyfte helikoptern. Försvarsmakten verkar dygnet runt, året runt och har kompetent personal som är insatt i de resurser som finns gripbara. Kan vi hjälpa till så gör vi det, säger Miguel Riera.

 

Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?

Slav under kommunismen