Ett Gripenplan har kraschat utanför Ronneby efter en fågelkollision. Piloten ska ha skjutit ut sig och vara oskadd.
Ett Jas Gripenplan har störtat utanför Ronneby i Blekinge, enligt Försvarsmakten. En presskommunikatör från Försvarsmakten säger att det rör sig om en fågelkollision.
– Piloten sköt ut sig och han har tydligen vinkat till räddningshelikoptern och han verkar vara okej i alla fall. Vi vet inte så mycket mer i nuläget, säger Johan Lundberg, kommunikatör på Försvarsmakten, till TT.
Till sjukhus
Larmet om olyckan kom klockan 9.41. Ambulans och räddningstjänst skickades till flygplatsen och piloten fördes till sjukhus för kontroll.
– Han verkar efter omständigheterna må bra, säger Johan Lundgren, presskommunikatör på Försvarsmakten, till TT.
Ett vittne såg först ett lågt flygande plan, därefter en rökpelare, uppger SOS Alarm för TT. Kraschen har inte skett på själva flygplatsen.
– Det har ingen påverkan på det civila flyget alls, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.
Tillverkaren Saab har ännu inte velat kommentera om de kommer att vidta några åtgärder i samband med olyckan.
– Det är för tidigt att säga. Vi får återkomma kring sådana saker, säger Petter Larsson, pressekreterare på Saabs presstjänst.
"Susande lågt"
Adam Jansson i Karlskrona var på flygplatsen i Ronneby för att hämta en person ungefär 20 minuter före kraschen, berättar han för SVT Nyheter Blekinge.
– Jag såg att de höll på att öva överflygningar med Gripenplanen. De gjorde många upprepade överflygningar och jag filmade när de kom in, susande lågt. De gör det ibland för att öva inflygningar och så viker de av alldeles innan de landar, och så sticker de iväg igen och cirklar, säger han till TT.
Först när han kom hem till Karlskrona läste han att ett plan kraschat alldeles efter att han lämnat platsen.
– Jag är glad över att det gick bra för piloten i alla fall.
400 incidenter
Varje år inträffar omkring 400 incidenter i Sverige där ett flygplan krockar med en fågel, enligt Charlotte Billgren, sektionschef på sektionen för analys på Transportstyrelsen.
– Det är relativt vanligt att du är i närkontakt med en fågel, att ett flygplan krockar med en fågel eller att du hittar en fågel på landningsbanan som indikerar att du har haft kontakt med en fågel, men att ett flygplan blir så pass illa skadat av det är ovanligt, säger Billgren till TT.
Anledningen till att det trots allt sker incidenter mellan flygplan och fåglar är på grund av att de är små och därför svåra att upptäcka, enligt Billgren.
– Luftfarten i Sverige är väldigt säker. Man har ju koll, både från pilot- och markpersonal på det här i stor grad. Sedan bedrivs väldigt mycket arbete ute på flygplatserna där man skjuter av fåglar, eller sätter upp låtsasfåglar som ska skrämma, säger hon.
(TT)
Den här katten leker ”skjutlekar” med stor inlevelse – märkligt
Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?