Fjällbotaniska trädgården i Hemavan passar alla åldrar
I trädgården finns 31 timrade kistor med odlingsytor, och förstås en fin utsikt från 600 m ö h. Foto: Eva Sagerfors


Kanske är det orkidéerna som lockar, att få veta mer om ätliga växter i fjällen, att få lära sig om djurlivet eller helt enkelt att njuta av det fina läget på fjällsluttningen. Oavsett vilket så passar ett besök i Fjällbotaniska trädgården i västerbottniska Hemavan för både stora och små.

Den syns tydligt när man kommer in i Hemavan – den stora guldbollen intill fjällhotellet. ”Bollen” är designad som ett stort hjortron, men påminner också om en smörboll, en vacker gul blomma som trivs i fjällsluttningarna och som blommar innan hjortronen mognat.

Hjortronet inspirerade arkitekten som ritade "guldbollen" i Hemavan. Foto: Eva Sagerfors

För små och stora

Fjällbotaniska trädgårdens landmärke gör det lätt att hitta till trädgården med sitt naturum i markplan. I naturumet får man lära sig om fjällområdet och bland annat hur djuren lever där. Utställningen passar bra både för nyfikna barn och vuxna.

På en tejpremsa på golvet ser vi hur långt fjällens djur kan hoppa och i en annan del av utställningen får vi ledtrådar för att kunna gissa från vilka djur de torra plupparna i olika burkar kommer. Det är inte lätt, men spännande och lärorikt.

Efter en tur upp med hissen till hjortronet kommer man ut i trädgården på fjällsluttningen.

Från hissen går man genom tunneln för att komma ut i trädgården. Foto: Eva Sagerfors

Entrén till trädgården. Foto: Eva Sagerfors

För barnen finns en tipspromenad längs en smal stig, Naturstigen Myren, som går genom lummig grönska. Stigen passerar förbi ett orkidékärr och längs hela stigen finns skyltar med namn på vissa växter och informationstavlor om växtligheten.

Trädgården rymmer också en geologstig och en samepark.

Längs en slinga i trädgården finns 31 odlingsytor med växter av olika karaktär. Här trivs edelweiss bra, liksom ett antal vanliga, ätliga fjällväxter, som återfinns i örtagården.

Västerbottens landskapsblomma Kung Karls spira finner besökarna i den angränsande myren - de trivs inte att odlas.

Grundade trädgården och namngav orkidé

Docent Olof Rune forskade i botanik vid Umeå universitet. Resor till Alperna och besök i botaniska trädgårdar där fick honom att börja drömma om att anlägga en fjällträdgård i Sverige och 1989 påbörjade han arbetet med trädgården i Hemavan, efter att han hade gått i pension.

I naturumet finns kunnig personal tillgängliga för guidning, dels i trädgården och dels på ett par längre utflykter. På en av turerna finns det chans att se brudkullan blomma på fjället. Den är en av Sveriges mest ovanliga orkidéer som bara finns på fem platser i Västerbotten och världen, enligt hemsidan. Blomman var speciell för trädgårdens grundare, som upptäckte den 1960 och fick ge namn åt den; Gymnadenia runei.

Brudkullan är en nära släkting till brunkullan, den är rödlistad och fridlyst. Foto: Eva Sagerfors

Klotpyrola. Foto: Eva Sagerfors

Lappnycklar. Foto: Eva Sagerfors

Fakta

Fjällbotaniska trädgården i Hemavan

Öppettider: Mellan 25 juni och 12 augusti finns skyltar utsatta med namn på växterna och trädgården är bemannad alla dagar av botaniskt kunnig personal. I övrigt är trädgården öppen året om.

Naturumet är öppet 25/6 till 2/9, alla dagar 9-18.

Guidningar: Särskilt för barn ordnas en guidad tur ute på fredagar ”Bland håriga humlor och köttätande växter”.

Dagliga guidningar ges varje dag i trädgården kl 10.30 och kl 16.30. Guidade utflykter till Blomsterberget Gieravardo kan bokas.”

Handikappvänligt: 100 m anlagd stig lämpar sig för rullstolsburna besökare.

Trädgården omfattar cirka 4,5 hektar, ligger beläget cirka 100 meter under skogsgränsen. Området angränsar till Vindelfjällens naturreservat, som är Europas största.

Sedan 1991 sköts trädgården av den idéella föreningen Fjällbotaniska Trädgårdens Vänner.