Fallet – från Babylon till moderna tider

Revolutionens tidevarv – det ursprungliga upproret

I den judeokristna mytologin är Adam och Eva de första människorna. De levde i en paradisisk tillvaro i Edens trädgård, men försköts efter att de hade brutit Guds tabu: de åt från Kunskapens träd. Målning: Jan Brueghel den äldre.


Den traditionella kulturen är förfädernas visdom. Det är vad som kvarstår efter generationer av erfarenhet och bortvaskning. Religionen sägs likaså inrymma ett arketypiskt eko som pekar mot mänsklighetens ursprung och syfte här på jorden. 

I den judeokristna mytologin berättas det om att Adam och Eva i världens begynnelse levde i Edens trädgård, i en paradisisk tillvaro. Herren förkunnade att människan inte tilläts plocka frukt från trädet som ger kunskap om gott och ont, för att olyckan inte skulle befallas dem. Emellertid lurade ormen Eva och lovade att hennes ögon skulle öppnas och att hon skulle bli som en gud om hon åt från trädet. Kvinnan fick därefter Adam att äta av den förbjudna frukten och när väl kunskapen om gott och ont hade fått fäste i Adams och Evas sinnen blev de medvetna om att de var nakna, och människan kunde inte längre stanna i paradiset. 

Yetzer hara (den onda inklinationen) hade infiltrerat Edens trädgård, och det hjärta som en gång fanns var nu fördärvat. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!