Försvarsmakten får 500 miljoner kronor extra redan i år för att stärka försvaret av Sverige.
- Det är en viktig säkerhetspolitisk signal, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Årets försvarsbudget har bara gällt i drygt två månader och redan utlovas ytterligare en halv miljard kronor för 2017.
Hultqvist kan dock inte peka på att hotet mot Sverige ökat under det senaste halvåret.
- Över tid har vi sett en försämring av det säkerhetspolitiska läget, men något omedelbart dagsaktuellt militärt hot känner jag inte till, säger han.
De extra 500 miljoner kronorna ska användas till åtgärder som stärker försvarsförmågan på kort sikt. Det handlar bland annat om utökad incidentberedskap, förstärkningar av Stridsgrupp Gotland med luftvärnsförmåga från 2018 och om utökade militära övningar.
Fordon ska köpas in för att lättare kunna flytta Gripenplan mellan baser och på så sätt minska flygvapnets sårbarhet. De extra pengarna ska också användas för att stärka Sveriges motståndskraft mot cyberangrepp.
Satsningarna finns med på en lista från Försvarsmakten över åtgärder som kan genomföras i år och som stärker försvarsförmågan.
Lista bockas av
- Vi genomför nu merparten av listan och lägger till ytterligare åtgärder, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.
De extra pengarna till försvaret bygger på en överenskommelse mellan regeringen och de tre borgerliga partierna som står bakom den försvarspolitiska inriktningen för åren 2016-2020.
- Detta var vad vi kunde komma överens om. Vi hade gärna sett mer för vår del, säger Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson.
Totalförsvaret stärks
Av de 500 miljoner kronorna går knappt 20 procent till totalförsvaret. Kommuner, landsting och länsstyrelser får ökade resurser för höjd beredskap och ytterst krig inom ramen för totalförsvarsplaneringen. Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får pengar för att stärka arbetet för cybersäkerhet.
En del av satsningarna kommer att ligga kvar även 2018 och åren framöver, medan en del handlar om engångsbelopp.
ÖB Micael Bydén har begärt sammanlagt 6,5 miljarder kronor mer för åren 2018-2020. Dessutom tillkommer en hemlig summa som varken Försvarsmakten eller regeringen vill kommentera närmare.
Partierna kommer nu att fortsätta förhandla om ytterligare anslagshöjningar för 2018.
- Vi har tagit ett steg på vägen, men det krävs ytterligare mångmiljardbelopp 2018, 2019 och 2020, äger KD:s Mikael Oscarsson.
Försvarsministern vill dock inte i förväg spekulera i hur mycket mer pengar försvaret behöver de kommande åren.
(TT)