loading

Schumacherbröd från S A Andrées polarexpedition. Foto: Mari Lundberg, Grenna Museum.
Schumacherbröd från S A Andrées polarexpedition. Foto: Mari Lundberg, Grenna Museum.
Vetenskap

En blecklåda med Andréexpeditionens knäckebröd

Epoch Times

Bland all den proviant S A Andrées polarexpedition medförde fanns så kallat Schumacherbröd, ett runt hårt bröd. Det bakades på Norrlandsgatan i Stockholm. Långt efter expeditionens avresa återfanns 1944 en stor blecklåda på bageriets vind. Man konstaterade att den blivit kvarlämnad, lät öppna den, avsmakade brödet till stor belåtenhet och lödde ihop den igen. Kort därefter hamnade lådan på museet i Gränna.

En motsvarande låda, utan märkning eller proviens, har länge gäckat museet. Kan det vara lådan med bröd, finns det något kvar? De kände att den innehöll något, något som lite trögt gled från kant till kant när de vinklade lådan. De gjorde slag i saken och lät Bertil Fong på Fongs Gelbgjuteri i Gränna öppna den åt dem. Spänningen stegrades i takt med att tennfogen smälte och lämnade en glipa under locket. Samtidigt fanns medvetandet om att det kanske inte ens blir en tumme.

Efter tio minuter öppnas locket och en mängd hopknycklat papper möter dem; papper, papper, papper. Men därnere mot botten står upprätt två, med snöre bundna, delvis trasiga förpackningar av Schumachers bröd! Till museets samling kan nu läggas proviant som var ämnat för S A Andrées polarexpedition och det kommer att exponeras i utställningen.

Om de smakade? Nix, dess konsistens och utseende lockade inte alls. Dessutom är det ju ett museiföremål.      

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading

Schumacherbröd från S A Andrées polarexpedition. Foto: Mari Lundberg, Grenna Museum.
Schumacherbröd från S A Andrées polarexpedition. Foto: Mari Lundberg, Grenna Museum.
Vetenskap

En blecklåda med Andréexpeditionens knäckebröd

Epoch Times

Bland all den proviant S A Andrées polarexpedition medförde fanns så kallat Schumacherbröd, ett runt hårt bröd. Det bakades på Norrlandsgatan i Stockholm. Långt efter expeditionens avresa återfanns 1944 en stor blecklåda på bageriets vind. Man konstaterade att den blivit kvarlämnad, lät öppna den, avsmakade brödet till stor belåtenhet och lödde ihop den igen. Kort därefter hamnade lådan på museet i Gränna.

En motsvarande låda, utan märkning eller proviens, har länge gäckat museet. Kan det vara lådan med bröd, finns det något kvar? De kände att den innehöll något, något som lite trögt gled från kant till kant när de vinklade lådan. De gjorde slag i saken och lät Bertil Fong på Fongs Gelbgjuteri i Gränna öppna den åt dem. Spänningen stegrades i takt med att tennfogen smälte och lämnade en glipa under locket. Samtidigt fanns medvetandet om att det kanske inte ens blir en tumme.

Efter tio minuter öppnas locket och en mängd hopknycklat papper möter dem; papper, papper, papper. Men därnere mot botten står upprätt två, med snöre bundna, delvis trasiga förpackningar av Schumachers bröd! Till museets samling kan nu läggas proviant som var ämnat för S A Andrées polarexpedition och det kommer att exponeras i utställningen.

Om de smakade? Nix, dess konsistens och utseende lockade inte alls. Dessutom är det ju ett museiföremål.      

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024