En gäst som anländer tre kvart för sent till sitt bokade bord och blir irriterad på den artiga personalen, det bådar inte gott för stämningen. Tänk om alla visste hur man ska bete sig, så mycket mer givande restaurangbesöket skulle bli – för alla parter!
För 20 år sedan ankom en stressad gäst med fru samt medföljande par till min fullbokade restaurang i huvudstaden. Som hovmästare välkomnade jag dem hjärtligt, men de gick rakt förbi mig. Gästen ville inte ens se åt mitt håll, och väl inne i lokalen hejdade han en servitris som bar fyra tunga tallrikar med mat. Servitrisen hänvisade till mig som nu var upptagen i telefon vid hovmästarpulpeten. Den irriterade gästen ville påkalla min uppmärksamhet där han stod ute på restauranggolvet och flaxade med armarna. Gästen var nu mycket irriterad, och han knackade snart på min axel mitt i telefonsamtalet. Så småningom vände jag mig om och log mot frun och det andra paret samt frågade vad vi kunde bistå med. De pekade på den irriterade och sade att han hade bokat ett bord som de skulle ha ankommit till för 45 minuter sedan. Jag meddelade att sittningstiden är två timmar och att det tyvärr bara var en timme kvar. Sällskapet försökte lugna den vresige, samtidigt som de ursäktade sig för den sena ankomsten. De visades till sitt bord där servispersonal stod redo att ge dem service. Ni kan säkert gissa att stämningen sedan blev god.
Jag vill även belysa ett scenario med gäster som inte bokat bord. Det eleganta paret ankom med stora leenden. De inväntade hovmästaren vid entrén och besvarade hans hjärtliga välkomnande. Matsalen var fullbokad, men hovmästaren – alltså jag – berättade att han kunde trolla fram ett bord med sluttid 19.45. Det passade dem utmärkt. På väg till bordet undrade hovmästaren om två glas champagne kunde passa medan de studerade menyn – och mycket riktigt passade det alldeles utmärkt. Servispersonal informerades och två glas champagne fördes omgående till det välartade paret vid bord nummer 18. Denna process skedde med låg energiåtgång och stor hövlighet, och var en god start på en trevlig upplevelse för både gäster och medarbetare.