Tarmens bakteriflora är central för näringsupptag, immunförsvaret och hormonerna – och vi är beroende av att ha en positiv tarmflora. För du är inte vad du äter, utan vad kroppen tar upp – och där är vi beroende av mikroberna i tarmen. Den moderna livsstilen ställer tyvärr till mycket problem för tarmen och därigenom vår hälsa. En antibiotikakur gör exempelvis att tarmens naturliga cancerskydd försvinner i ett halvår. Men genom att välja en bättre livsstil kan vi snabbt förbättra allt.
Visste du att tarmfloran är kroppens största inre organ med cirka ett kilo bakterier? Den består av 100 triljoner celler, vilket är tio gånger fler celler än resten av kroppen. Den innehåller minst tusen olika bakterietyper, vilket är ungefär lika många celltyper som själva kroppen består av. Det sätter saker i perspektiv, och forskarna och läkarna börjar nu förstå hur oerhört central tarmfloran är för vår hälsa och vårt välmående.
Tarmfloran är A och O för ett fungerande immunförsvar och ett bra näringsupptag.
Tarmkanalen bildar ett eget ekosystem, där cellerna interagerar med varandra och den lokala miljön. Likt en vild trädgård samexisterar många olika livsformer, och vi är helt beroende av de godartade bakterierna eftersom de producerar en rad näringsämnen för kroppen. Dessutom behöver vi svampar som äter upp skräp och rester. Allt existerar in en väl avvägd balans.
Den springande punkten är dock om matens näring tas upp, för du är inte vad du äter – utan vad kroppen absorberar. Vi behöver sköta om tarmfloran, för det vi äter påverkar dess sammansättning, vilket i sin tur påverkar näringsupptaget.
Hot mot tarmens hälsa
Tyvärr ställer den moderna livsstilen till mycket problem för tarmen och därigenom vår hälsa. Överanvändningen av antibiotika i kombination med den kraftigt ökade konsumtionen av socker, godis, läsk, vitt bröd, pasta, pizza och dylikt bäddar för överväxt av jästsvampar. Dessa stjäl näringsämnen och producerar en mängd ämnen som belastar kroppen och gör att vi fungerar allt sämre.
Följden blir en stressad kropp som lättare blir infekterad och som får allt sämre möjlighet att försvara sig mot de fria radikalernas verkan. I sjukvårdens nit att bekämpa sjukdomsframkallande bakterier glömdes de hälsosamma bakterierna bort. Istället för att vi mår bättre har det skapats ännu fler problem och sjukdomar än tidigare.
Det är heller inte konstigt att vi har fått denna utveckling när läkarna länge envist har hävdat att ”det inte spelar någon roll vad vi äter”. Inget kunde vara mer fel.
Antibiotikabehandlingar kan ge störningar i floran i månader och ibland upp till år.
Tarmens naturliga cancerskydd försvinner i ett halvår. Det kan ge upphov till en allvarlig inflammation, kolit, som förorsakas av clostridium difficile. En nygammal verksam behandling kan då vara att få lavemang med tarmflora från en frisk person. Då etableras en frisk tarmflora rätt snabbt.
Mag-tarmkanalen är intimt förknippad med funktionen hos immunsystemet, hormonsystemet och nervsystemet. Om integriteten skadas hos något av dessa system kan det leda till olika kroniska tillstånd såsom trötthet, smärta, ledproblem, inflammationer och magbesvär.
Det hänger på balansen
Människokroppen innehåller i snitt cirka 3,5 kilo bakterier, varav många har väsentliga, positiva funktioner och andra tyvärr främjar sjukdom. När jämvikten mellan ”vänliga” och patogena bakterier störs genom intag av kemiska tillsatser, p-piller, antibiotika, alkohol, bekämpningsmedel, livsmedelstillsatser och stress – då kan sjukdomsproducerande bakterier snabbt föröka sig i tarmkanalen.
Tarmfloran väger ca ett kg, och ju fler olika bakteriestammar vi har i tarmen desto bättre är det. Mångfald och variation är essentiellt!
Antibiotika kan vara helt förödande för mikroflorans mångfald.
Gynna en positiv tarmflora
Prebiotika är oftast olösliga fibrer och oligosackarider som främjar tillväxten av de hälsosamma tarmbakterierna. Dessutom har de gynnsam inverkan på pH-värdet i tarmarna, ökar upptaget av essentiella mineraler och motverkar sockrets negativa effekter.
Inulin är en särskilt hälsosam oligosackarid som finns i riklig mängd i roten på växten cikoria (vägvårda). Probiotika tillför hälsosamma tarmbakterier som sätter sig fast på tarmväggen och producerar en rad nyttiga ämnen samt hindrar sjukdomsframkallande bakterier att fästa.
I livsmedelsaffärerna finns numera flera probiotikaprodukter, och man kan också äta de nyttiga bakterierna i form av frystorkat pulver eller tabletter. Naturlig antibiotika produceras både av tarmfloran och av celler i huden och annan skyddande vävnad i kroppen. Den är viktig för att oskadliggöra främmande och skadliga bakterier.
Dr. Sanna Ehdin
– Text ur min bok Nya Självläkande människan
– Läs även Tarmens hälsa är kroppens hälsa
–Probiotika jag rekommenderar: LactoVital Pro. Den har 12 bakteriestammar, minst 6,5 miljarder bakterier varav 90 procent av bakterierna kommer oskadda fram till tarmen genom magens låga pH. Innehåller FOS (fruktooligosackarider) som ger rätt näring till mjölksyrabakterierna.
– Smörsyra är näring till tarmslemhinnan, och bäst får du det genom att dagligen äta ghee – klarnat smör utan proteiner eller laktos.
– Med ”Gröna kuren” kan du få ordning på magen och reparera en skadad tarmslemhinna.
– Läs även mitt tidigare inlägg Probiotika kan bromsa tarmcancer
Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.