Dr. Sanna Ehdin: Ghee är magiskt
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Ghee är så gott och nyttigt! Det är klarnat smör – utan proteiner – och innehåller den nyttiga smörsyran, som är näring för tarmslemhinnan, och massa vitaminer och näringsämnen. Ghee är medicin enligt Ayurvedan.

Ghee – klarnat smör – är mycket nyttigt! Det är enkelt att göra och tar knappt en halvtimme: man kokar bort vattnet och en del proteiner skummas bort och andra fastnar i grytans botten.

Syftet är att bli av med komjölksproteinerna, där proteinet kasein utgör 80 procent. Dess funktion är att ge kalvarna starka klövar och horn, men jag själv och många andra tål inte kasein … Först när jag gick över till att bara äta ghee kunde jag gå ner de där två kilona extra som aldrig ville släppa! Smör är mycket nyttigt, men ghee kan vara ännu nyttigare. Ghee anses som medicin inom Ayurvedan. Den innehåller rikligt med fettlösliga vitaminer och karoten samt många olika nyttiga fettsyror, främst smörsyra och CLA (konsumerad linolensyra).

Jag använder ghee till allt: matlagning, att steka i, tar i varm choklad och kaffe istället för mjölk, brer på glutenfritt bröd. Yummie!! Ghee kan förvaras framme i flera veckor om man tar med rent redskap ur burken. Då är den mjuk, annars blir den hård i kylskåpet.

Det flytande guldet, ghee, anses vara rena medicinen inom den ayurvediska medicinen.

FAKTA: Det nyttiga smöret!

Smör har en fjärdedel omättade fetter och är en riklig källa för de fettlösliga vitaminerna A, D och E samt betakaroten, vilka behövs för bland annat syn, hud, slemhinnor, skelett, normala hjärtslag och ett balanserat psyke. Smörets goda smak kommer från gräddens syrning och mjölkfettet, som består av hundratals fettsyror. Smörsyran är särskilt nyttig; den ger näring till tarmslemhinnans celler och har virus- och cancerskyddande egenskaper. Alltså har smör en rad hälsofrämjande egenskaper – och är speciellt nyttigt för växande barn.

OBS! Gräsätande boskap innehåller de nyttiga och essentiella fleromättade omega-3-fettsyrorna, och en bra balans på omega-6/3-kvoten, till skillnad från djuren som föds upp på spannmål och majs. Tack och lov är Sverige bra, och det är lag på att mjölkkorna ska gå ute och beta under sommarhalvåret.

Ghee som medicin

Ghee har använts i flera tusen år i indisk/ayurvedisk matlagning. Det har många positiva effekter på kroppen, speciellt för matsmältningen och kroppens näringsupptag. Dessutom sänker det eventuell hetta (eld) i kroppen och är toppen för hudproblem. I Indien använder man det till och med för att gå ned i vikt, då med medicinskt tillsatta örter. Det har även forskats mycket på ghee och dess medicinska egenskaper.

Ghee mot vanliga besvär (enligt Ayervediska läkare)

– Förstoppning och trög mage

Ta 2 matskedar ghee i varm mjölk/rismjölk på kvällen innan du går och lägger dig.

– Torr hud

1 msk ghee i maten om dagen.

– Torra slemhinnor i näsa, huvudvärk och trötthet

Snorta upp en droppe ghee i var näsborre på morgonen när du vaknar.

– Huvudvärk med hetta i kropp och ögon orsakad av hög pitta

Massera fotsulorna med ghee.

– Brännande känsla i händer och fötter

Massera kroppsdelarna med ghee.

– Migrän, för friskhet i sinnet och minnet

2 droppar ghee i näsborrarna vid besvär.

– Stark stress

Vid stress förbränner kroppen mycket fett och kan lätt bränna ut sig. 1 msk ghee i maten om dagen smörjer på ett hälsosamt sätt. Ta bort alla former av friterad mat, undvik också för mycket olivolja under stress.

– Splittrade hjärnor

Ghee lugnar och drar ner dig i fötterna. Ghee har en förmåga att penetrera hjärnan på ett sätt som ingen annan substans har, enligt ayurveda. Den tar sig in mellan trötta och utbrända hjärnceller och smörjer och lugnar.

Recept på Ghee

1. Koka/sjud 2 paket riktigt smör (à 500 g) i en tjockbottnad kastrull/gjutjärnsgryta i cirka 25-30 minuter på svag värme. Det kan bubbla pyttelite och låt det koka utan lock så att vattnet kan dunsta. Skumma gärna av det vita som samlas överst.

2. Gheet är färdigt när det börjar lukta lite kola plus när det har börjat separera med vita ansamlingar av slaggprodukter och genomskinlig vätska (ghee).

3. Låt det sedan svalna något (då sjunker det mesta av det vita till botten och du slipper sila) och häll sedan försiktigt av den genomskinliga vätskan till glasburkar som har tättslutande lock.

4. Skrapa ur bottensatsen som blir kvar i kastrullen med en sked och släng i soporna – INTE i vasken. Fettet stelnar och samman med det hårda ”gruset” kan det sätta igen rören.

Förvara gärna ena burken framme, den du använder och den andra i kylskåp. När det stelnar blir den klara gula oljan ogenomskinlig. Använd alltid en ren och torr sked i gheet så håller det länge – enligt ayurvedan är 100 år gammalt ghee det bästa!

– Du kan även köpa färdigt ekologiskt Ghee i vanliga affärer från Kung Markatta eller Pukka.

– Det ekologiska osaltade smör jag använt för att göra ghee heter Thise.

Här tar jag upp om intolerans mot kasein, vilket är mycket vanligare än folk vet om. Folk vet om glutenintolerans idag, men få känner till kaseinintolerans.

Dr. Sanna Ehdin

Referenser:

Smörsyran i ghee boostar immunsystemet
– Smörsyra motverkar inflammation i kroppen och är speciellt främjande för tarmslemhinnan, fungerar som probiotika, och därmed matsmältningen. Butyric acid-producing anaerobic bacteria as a novel probiotic treatment approach for inflammatory bowel disease
– CLA, konjugerade fettsyrorna i ghee (från gräsbetande kor) hjälper till viktnedgång. The role of conjugated linoleic acid in reducing body fat and preventing holiday weight gain.
The effect of ghee (clarified butter) on serum lipid levels and microsomal lipid peroxidation. Conclusion: Research findings in the literature support the beneficial effects of ghee outlined in the ancient Ayurvedic texts and the therapeutic use of ghee for thousands of years in the Ayurvedic system of medicine.
High conjugated linoleic acid enriched ghee (clarified butter) increases the antioxidant and antiatherogenic potency in female Wistar rats. Conclusion: decreases the risk of cardiovascular diseases.


Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.