Selleri innehåller en rad nyttiga näringsämnen och flavonoider som kan förebygga cancerceller. Stjälkselleri är en av mina favoriter och jag äter det gärna varje dag raw – tuggar i mig det tillsammans med morot. Förutom att det är saftigt och gott får jag i mig en rad näringsämnen som är stärkande med potentiella antioxidanter och anti-inflammatoriska ämnen.
Egentligen har selleri varit känd för sina medicinska egenskaper sedan 900-talet, och växten tillhör samma familj som persilja, morötter, fänkål, koriander, persilja och kummin med flera.
Selleri innehåller apigenin och luteolin.(1) Dessa ämnen är bioaktiva flavonoider, vilka är naturligt förekommande växtpigment som fungerar som antioxidanter och motverkar fria radikalers skador i kroppen. Därigenom kan de ha en effekt mot cancerceller.
Apigenin är ett kraftfullt antiinflammatoriskt ämne med lika stor effekt som vissa antiinflammatoriska läkemedel.
Apigenin i selleri har i försök visat sig bekämpar cancerceller (2) genom att framkalla apoptos, vilket är programmerad celldöd (som orsakar cancerceller att förstöra sig själv). Förutom apigenins antioxidant- och antitumöregenskaper används det traditionellt i kinesisk medicin för att behandla gikt och andra artritiska tillstånd.
Ämnet luteolin kan blockera cancercellers förökning (avslutar replikationscykeln). Luteolin kan blockera de signalvägarna (lGF och Pl3K) som är nödvändiga för cancercellernas tillväxt. Det är visat i vissa former av tarmcancer, som i ändtarmen (3). I utvecklade länder är tarmcancer den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterad död. Luteolin har precis som apigenin starka antiinflammatoriska egenskaper.
Frutom de ämnen kan motarbeta cancer, är selleri naturligt rik på vitaminer och mineraler som: Vitamin A, C, K, folat, kalium, fiber och andra hälsofrämjande ämnen. (4)
Hälsofördelar med selleri
1. Ersätter förlorade elektrolyter
Det här är en utmärkt efter träningsdryck, eftersom den är vattenbelastad och ersätter elektrolyterna i kroppen (5). Det är också en rik källa till kalium och natrium. Det finns bara 65 kalorier i en kopp sellerijuice som gör det tätt på näringsämnen.
2. Balanserar pH-nivån i kroppen
Selleri är en av flera naturliga alkaliskt bildande livsmedel. Att äta selleri minskar kroppens syrahalt och hjälper dig till ett balanserat pH. Om pH-nivån i kroppen är för sur kan den stimulera tillväxten av cancerceller, eftersom studier har visat att cancerceller trivs i en sur miljö.
3. Sänker kolesterol och blodtryck
Eftersom det är en bra fiberkälla hjälper det till att rena blodets kolesterol. Det innehåller också phthalider, ett ämne som stimulerar utsöndringen av gallsaft som reducerar LDL-kolesterol. Phthaliderna får artärväggen att slappna av och vidgar blodkärlen, vilket bidrar till ett friskt blodflöde. (6)
4. Förhindrar förstoppning
Eftersom selleri innehåller fiber, hjälper det naturligtvis till att förhindra förstoppning. Två deciliter kan ge cirka 2 gram fiber plus 97 gram vatten.
5. Förbättrar njurfunktionen
Eftersom selleri innehåller har ämnen som fungerar som diuretika (6), alltså vattendrivande, förbättras den övergripande njurfunktionen. Att kissa regelbundet hjälper att få ut toxiner ur kroppen och förhindrar att njurstenar bildas.
6. Förbättrar nervösa sjukdomar
Sedan Hippokrates har selleri använts för att behandla nervösa sjukdomar. Om du lider av sömnlöshet eller ångest, ger ett glas sellerijuice en lugnande effekt på nerverna. (7)
Det går alltså inte bara lika bra med Selleri, det går betydligt mycket bättre! Det passar perfekt i alla sallader och även i soppor och grytor. Bred på ekologiskt mandel-, cashew- eller jordnötssmör på din selleristjälk för ett gott och uppfriskande mellanmål.
Selleri har många hälsofördelar, är billigt, lätt att få tag på och är både tätt på näringsämnen och kalorisnålt.
Köp helst ekologisk selleri: mer näring, mindre gifter och snällare mot naturen, insekterna och kroppen.
Dr. Sanna Ehdin
Referenser:
(4) Celery, raw Nutrition Facts and Calories
(5) The Health Benefits of Raw Celery Juice
(7) Why celery is good for you
Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.