loading
Selleri är bra för vår hälsa på många sätt. Foto: Pixabay
Selleri är bra för vår hälsa på många sätt. Foto: Pixabay
Blogg

Dr. Sanna Ehdin: Selleri är läkande

Dr. Sanna Ehdin

Selleri innehåller en rad nyttiga näringsämnen och flavonoider som kan förebygga cancerceller. Stjälkselleri är en av mina favoriter och jag äter det gärna varje dag raw – tuggar i mig det tillsammans med morot. Förutom att det är saftigt och gott får jag i mig en rad näringsämnen som är stärkande med potentiella antioxidanter och anti-inflammatoriska ämnen.

Egentligen har selleri varit känd för sina medicinska egenskaper sedan 900-talet, och växten tillhör samma familj som persilja, morötter, fänkål, koriander, persilja och kummin med flera.

Selleri innehåller apigenin och luteolin.(1) Dessa ämnen är bioaktiva flavonoider, vilka är naturligt förekommande växtpigment som fungerar som antioxidanter och motverkar fria radikalers skador i kroppen. Därigenom kan de ha en effekt mot cancerceller.

Apigenin är ett kraftfullt antiinflammatoriskt ämne med lika stor effekt som vissa antiinflammatoriska läkemedel.

Apigenin i selleri har i försök visat sig bekämpar cancerceller (2) genom att framkalla apoptos, vilket är programmerad celldöd (som orsakar cancerceller att förstöra sig själv). Förutom apigenins antioxidant- och antitumöregenskaper används det traditionellt i kinesisk medicin för att behandla gikt och andra artritiska tillstånd.

Ämnet luteolin kan blockera cancercellers förökning (avslutar replikationscykeln). Luteolin kan blockera de signalvägarna (lGF och Pl3K) som är nödvändiga för cancercellernas tillväxt. Det är visat i vissa former av tarmcancer, som i ändtarmen (3). I utvecklade länder är tarmcancer den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterad död. Luteolin har precis som apigenin starka antiinflammatoriska egenskaper.

Frutom de ämnen kan motarbeta cancer, är selleri naturligt rik på vitaminer och mineraler som: Vitamin A, C, K, folat, kalium, fiber och andra hälsofrämjande ämnen. (4)

Hälsofördelar med selleri

1. Ersätter förlorade elektrolyter

Det här är en utmärkt efter träningsdryck, eftersom den är vattenbelastad och ersätter elektrolyterna i kroppen (5). Det är också en rik källa till kalium och natrium. Det finns bara 65 kalorier i en kopp sellerijuice som gör det tätt på näringsämnen.

2. Balanserar pH-nivån i kroppen

Selleri är en av flera naturliga alkaliskt bildande livsmedel. Att äta selleri minskar kroppens syrahalt och hjälper dig till ett balanserat pH. Om pH-nivån i kroppen är för sur kan den stimulera tillväxten av cancerceller, eftersom studier har visat att cancerceller trivs i en sur miljö.

3. Sänker kolesterol och blodtryck 

Eftersom det är en bra fiberkälla hjälper det till att rena blodets kolesterol. Det innehåller också phthalider, ett ämne som stimulerar utsöndringen av gallsaft som reducerar LDL-kolesterol. Phthaliderna får artärväggen att slappna av och vidgar blodkärlen, vilket bidrar till ett friskt blodflöde. (6)

4. Förhindrar förstoppning

Eftersom selleri innehåller fiber, hjälper det naturligtvis till att förhindra förstoppning. Två deciliter kan ge cirka 2 gram fiber plus 97 gram vatten.

5. Förbättrar njurfunktionen

Eftersom selleri innehåller har ämnen som fungerar som diuretika (6), alltså vattendrivande, förbättras den övergripande njurfunktionen. Att kissa regelbundet hjälper att få ut toxiner ur kroppen och förhindrar att njurstenar bildas.

6. Förbättrar nervösa sjukdomar

Sedan Hippokrates har selleri använts för att behandla nervösa sjukdomar. Om du lider av sömnlöshet eller ångest, ger ett glas sellerijuice en lugnande effekt på nerverna. (7)

En sellerisallad med päron och valnötter är bra för att stärka hälsan. Foto: Pixabay

Det går alltså inte bara lika bra med Selleri, det går betydligt mycket bättre! Det passar perfekt i alla sallader och även i soppor och grytor. Bred på ekologiskt mandel-, cashew- eller jordnötssmör på din selleristjälk för ett gott och uppfriskande mellanmål.

Selleri har många hälsofördelar, är billigt, lätt att få tag på och är både tätt på näringsämnen och kalorisnålt.

Köp helst ekologisk selleri: mer näring, mindre gifter och snällare mot naturen, insekterna och kroppen.

Dr. Sanna Ehdin

Referenser:

(1) Crozier, Alan, et al. ”Quantitative analysis of the flavonoid content of commercial tomatoes, onions, lettuce, and celery.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 45.3 (1997)

(2) Shukla, Sanjeev, and Sanjay Gupta. ”Apigenin: a promising molecule for cancer prevention.” Pharmaceutical research 27.6 (2010)

(3) Xavier, Cristina PR, et al. ”Luteolin, quercetin and ursolic acid are potent inhibitors of proliferation and inducers of apoptosis in both KRAS and BRAF mutated human colorectal cancer cells.” Cancer letters 281.2 (2009)

(4) Celery, raw Nutrition Facts and Calories

(5) The Health Benefits of Raw Celery Juice

(6) Houston, Mark C. ”Treatment of hypertension with nutraceuticals, vitamins, antioxidants and minerals.” Expert review of cardiovascular therapy 5.4 (2007)

(7) Why celery is good for you

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.  

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Selleri är bra för vår hälsa på många sätt. Foto: Pixabay
Selleri är bra för vår hälsa på många sätt. Foto: Pixabay
Blogg

Dr. Sanna Ehdin: Selleri är läkande

Dr. Sanna Ehdin

Selleri innehåller en rad nyttiga näringsämnen och flavonoider som kan förebygga cancerceller. Stjälkselleri är en av mina favoriter och jag äter det gärna varje dag raw – tuggar i mig det tillsammans med morot. Förutom att det är saftigt och gott får jag i mig en rad näringsämnen som är stärkande med potentiella antioxidanter och anti-inflammatoriska ämnen.

Egentligen har selleri varit känd för sina medicinska egenskaper sedan 900-talet, och växten tillhör samma familj som persilja, morötter, fänkål, koriander, persilja och kummin med flera.

Selleri innehåller apigenin och luteolin.(1) Dessa ämnen är bioaktiva flavonoider, vilka är naturligt förekommande växtpigment som fungerar som antioxidanter och motverkar fria radikalers skador i kroppen. Därigenom kan de ha en effekt mot cancerceller.

Apigenin är ett kraftfullt antiinflammatoriskt ämne med lika stor effekt som vissa antiinflammatoriska läkemedel.

Apigenin i selleri har i försök visat sig bekämpar cancerceller (2) genom att framkalla apoptos, vilket är programmerad celldöd (som orsakar cancerceller att förstöra sig själv). Förutom apigenins antioxidant- och antitumöregenskaper används det traditionellt i kinesisk medicin för att behandla gikt och andra artritiska tillstånd.

Ämnet luteolin kan blockera cancercellers förökning (avslutar replikationscykeln). Luteolin kan blockera de signalvägarna (lGF och Pl3K) som är nödvändiga för cancercellernas tillväxt. Det är visat i vissa former av tarmcancer, som i ändtarmen (3). I utvecklade länder är tarmcancer den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterad död. Luteolin har precis som apigenin starka antiinflammatoriska egenskaper.

Frutom de ämnen kan motarbeta cancer, är selleri naturligt rik på vitaminer och mineraler som: Vitamin A, C, K, folat, kalium, fiber och andra hälsofrämjande ämnen. (4)

Hälsofördelar med selleri

1. Ersätter förlorade elektrolyter

Det här är en utmärkt efter träningsdryck, eftersom den är vattenbelastad och ersätter elektrolyterna i kroppen (5). Det är också en rik källa till kalium och natrium. Det finns bara 65 kalorier i en kopp sellerijuice som gör det tätt på näringsämnen.

2. Balanserar pH-nivån i kroppen

Selleri är en av flera naturliga alkaliskt bildande livsmedel. Att äta selleri minskar kroppens syrahalt och hjälper dig till ett balanserat pH. Om pH-nivån i kroppen är för sur kan den stimulera tillväxten av cancerceller, eftersom studier har visat att cancerceller trivs i en sur miljö.

3. Sänker kolesterol och blodtryck 

Eftersom det är en bra fiberkälla hjälper det till att rena blodets kolesterol. Det innehåller också phthalider, ett ämne som stimulerar utsöndringen av gallsaft som reducerar LDL-kolesterol. Phthaliderna får artärväggen att slappna av och vidgar blodkärlen, vilket bidrar till ett friskt blodflöde. (6)

4. Förhindrar förstoppning

Eftersom selleri innehåller fiber, hjälper det naturligtvis till att förhindra förstoppning. Två deciliter kan ge cirka 2 gram fiber plus 97 gram vatten.

5. Förbättrar njurfunktionen

Eftersom selleri innehåller har ämnen som fungerar som diuretika (6), alltså vattendrivande, förbättras den övergripande njurfunktionen. Att kissa regelbundet hjälper att få ut toxiner ur kroppen och förhindrar att njurstenar bildas.

6. Förbättrar nervösa sjukdomar

Sedan Hippokrates har selleri använts för att behandla nervösa sjukdomar. Om du lider av sömnlöshet eller ångest, ger ett glas sellerijuice en lugnande effekt på nerverna. (7)

En sellerisallad med päron och valnötter är bra för att stärka hälsan. Foto: Pixabay

Det går alltså inte bara lika bra med Selleri, det går betydligt mycket bättre! Det passar perfekt i alla sallader och även i soppor och grytor. Bred på ekologiskt mandel-, cashew- eller jordnötssmör på din selleristjälk för ett gott och uppfriskande mellanmål.

Selleri har många hälsofördelar, är billigt, lätt att få tag på och är både tätt på näringsämnen och kalorisnålt.

Köp helst ekologisk selleri: mer näring, mindre gifter och snällare mot naturen, insekterna och kroppen.

Dr. Sanna Ehdin

Referenser:

(1) Crozier, Alan, et al. ”Quantitative analysis of the flavonoid content of commercial tomatoes, onions, lettuce, and celery.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 45.3 (1997)

(2) Shukla, Sanjeev, and Sanjay Gupta. ”Apigenin: a promising molecule for cancer prevention.” Pharmaceutical research 27.6 (2010)

(3) Xavier, Cristina PR, et al. ”Luteolin, quercetin and ursolic acid are potent inhibitors of proliferation and inducers of apoptosis in both KRAS and BRAF mutated human colorectal cancer cells.” Cancer letters 281.2 (2009)

(4) Celery, raw Nutrition Facts and Calories

(5) The Health Benefits of Raw Celery Juice

(6) Houston, Mark C. ”Treatment of hypertension with nutraceuticals, vitamins, antioxidants and minerals.” Expert review of cardiovascular therapy 5.4 (2007)

(7) Why celery is good for you

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.  

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024