Dr. Sanna Ehdin: 9 saker du bör veta om magnesium
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa
Magnesiumbrist är mycket vanligt idag och kan orsaka sömnsvårigheter, oro, depression med mera.


Magnesium är ett vanligt mineral som cirka 80 procent av Sveriges befolkning har brist på. Det beror dels på att vi äter magnesiumfattig kost, dels på att magnesium är en liten molekyl som man lätt kissar ut när man är stressad. I dagens samhälle stressar alla och äter oftast inte tillräckligt med magnesiumrik mat såsom fullkorn, bönor, frön och nötter.

Magnesium finns framför allt i skelettet (50-60 %) och musklerna (20-30 %). Hos en vuxen bör det finnas mellan 20-28 g magnesium och dagsbehovet hos en frisk människa är minst 300-450 mg. I början av 1900-talet låg det genomsnittliga dagsintaget på 1.250 mg, medan det numera är knappt 250 mg. Av detta kan kroppen ta upp 30-50 procent.

Magnesiumbrist ger både trötthet och inre malande oro, som gör det svårt att slappna av.

Det lägre dagsintaget har delvis att göra med att vi äter en mat som är mer raffinerad (vetemjöl i stället för fullkorn) och med mer halvfabrikat. Men det beror också på att det skett en urlakning av jordarna pga stordrift och konstgödning.

I USA finns siffror som visar på jordens urlakning med en 25 procentig minskning av kalcium, magnesium och spårämnen under de senaste trettio åren. Andra studier har visat att det sammanlagda innehållet av kalcium, magnesium och järn i grönsakerna kål, grönsallad, tomater och spenat i genomsnitt har sjunkit från 400 mg till 70 mg under de senaste åttio åren. Det innebär att samma mat innehåller en sjättedel så mycket mineraler som den gjorde i början av detta sekel.

Magnesium har betydelse för ett starkt skelett. Samman med kalcium och fosfor arbetar det för att bibehålla ett starkt skelett. Men om vi äter för mycket kalcium, vitamin D, fosfor, protein och/eller fett kan det leda till minskat upptag av magnesium. Därför bör man inte ta kalciumtillskott mot benskörhet utan att först kontrollera sina kalciumnivåer.

Magnesium är i metallform en mjuk och reaktiv metall, och det är det nionde vanligaste elementet (ämnet) i universum. Den rikaste naturliga källan är havsvatten. Foto: CSIRO

Det är också mycket vanligt att magnesiumbristen leder till att kalcium ”vandrar” ut ur skelettet för att inte rubba dess inre balans. Överskottet av kalcium lagras i muskler, leder och bindväv. Resultatet av magnesiumbristen är att man samtidigt kan vara väldigt trött och ha en malande inre aktivitet som gör att det är svårt att slappna av. Man sover inte lugnt och tänker inte heller lugnt och balanserat, samt har tendenser till hjärtklappning. Man spänner sig för mycket i situationer som inte skulle kännas påfrestande om magnesiumnivåerna var normala i kroppen.

Vid hjärtklappning och hjärt-kärlproblem ska man alltid inta högre doser av magnesium, och kunniga hjärtläkare känner till detta faktum.

Vid magnesiumbrist ökar stressen även skadorna på hjärt-kärlsystemet, vilket i sin tur är stressande för kroppen. Det skapar ytterligare brist på magnesium så att man får svårt att handskas med stressen, vilket ger ökad brist osv.

Forskning visar: Män med hög magnesiumhalt i blodet halverar risken att dö i cancer- och hjärtsjukdomar  – men effekten påverkas även av andra mineraler. En stor fransk studie från Pasteur-institutet i Lille visar för första gången hur balansen mellan magnesium, koppar och zink kraftigt påverkar vår hälsa. Slutsatsen är anmärkningsvärd: en hög magnesiumhalt i blodet minskade den samlade risken för dödlighet i alla sjukdomar med 40 procent och i cancer med 50 procent. Resultaten finns publicerade i tidskriften Epidemiology: Zinc, Copper, and Magnesium and Risks for All-Cause, Cancer, and Cardiovascular Mortality

9 saker du bör veta om magnesium:


1. Aktiverar över 100 enzymer och hjälper nerver och muskler att fungera. Behövs för att få ett öppet sinne och bidrar till en god sömn.

2. Brister gör att de fria radikalernas aktivitet i cellerna ökar, vilket sätter ner cellernas funktion och därmed ger ett åldrande i förtid.

3. Gamla människor har oftast svårt att behålla kalcium och magnesium, och blir därför mer oroliga och sover sämre. Brist på kalcium gör att vi får svårare att somna och magnesiumbrist gör att vi kan vakna mycket tidigt på morgonen.

4. Brister gör att irritationströskeln blir lägre och att man oroar sig lättare för saker och ting.

5. Under perioder av stark stress kan man förlora mer än hälften av sitt magnesiumlager.

6. När vi dricker en Coca Cola förlorar vi cirka 150 mg magnesium. Det beror på att cola-drycken innehåller lika stor mängd av antagonisten fosfor (i form av fosforsyra).

7. Brist ger ökad histaminfrisättning i kroppen, vilket leder till allergibesvär.

8. Förbrukas vid kroppens nedbrytning av alkohol.

9. Socker sänker upptaget av både kalcium och magnesium.

Magnesiuminnehållet i maten (mg/100 g)

– pumpafrön, torkade (540)
– kakaopulver (520)
– vetekli (480)
– paranötter (355)
– hasselnötter (310)
– vetegroddar (290)
– sojabönor, torkade (265)
– cashewnötter (260)
– sojamjöl (245)
– torkade nypon (240)
– havrekli (235)
– bryggerijäst (195)
– vita bönor, torkade (184)
– linfrön (181)
- bovete (180)
– grahamsmjöl (130)
– mörk choklad, 70 % (130)
– rågmjöl (110)
– pumpernickel (75)
– råris, kokt (43)
– räkor (42)
– banan (32)
– kål (32)
– lax (24)
– entrecôte (20)
– ägg (13)


Dr. Sanna Ehdin

 

Referenser:

Nya självläkande människan
– Friskare liv med rätt kost + vitaminer och mineraler, Peter Wilhelmsson, ICA Bokförlag, 1997
– Livsmedelsverkets tabeller 1996. 

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.      

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.