Dr. Sanna Ehdin: Forskning visar att probiotika kan bromsa tarmcancer
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa
Lactobacillus acidophilus – Bild: Crestock.com


Ny svensk studie visar att kosttillskott med probiotika kan bromsa tjocktarmscancer. Patienter med tjocktarmscancer har en förändrad tarmflora, och genom att ge probiotika förändras tarmfloran till att bli mindre gynnsam för cancer. Det är hoppfullt! 

Göteborgsstudien som publicerades i BMJ Open Gastroenterology visade att levande mjölksyrabakterier, probiotika, kunde förändra tarmfloran i gynnsam riktning hos patienter med tjocktarmscancer. En hälsosammare mikroflora ökar mängden bakterier som producerar smörsyra (butyrat). Mjölksyrabakteriernas syra hämmar då tillväxten av cancerceller i tarmen.

Forskarna tillförde en kombination av olika bakteriestammar som hade både dokumenterad effekt mot cancer och antiinflammatoriska egenskaper. Detta representerar ett helt nytt sätt att tänka inom traditionell forskning, och det är mycket positivt.

Buken är vårt största energicenter. Klappa på din fina mage och buk och ge den kärlek för att den gör så mycket gott för dig!

Forskare från industri och universitet är mycket positiva och säger att: Målsättningen är att utveckla probiotiska preparat som kan användas vid många olika typer av sjukdomar som är beroende av en sjuk tarmflora.

Min kommentar

Jag är inte det minsta förvånad. Vi har tio gånger fler bakterier än vad vi har celler i kroppen och vår hälsostatus, våra hormonnivåer, nervsignalsubstanser, vår vikt och vårt immunförsvar mm är beroende av hälsofrämjande, synergistiska (samverkande) bakterier i hela kroppen inklusive huden. Men tarmfloran är extra viktig på grund av näringsupptag och hormonomvandlingar.

Faktum är att kroppens hälsa står och faller med tarmfloran, och blir man sjuk ska man genast agera via att sanera (detoxa, fasta etc) och bygga upp en frisk tarmflora.

Intressant nog börjar skolmedicinens tänk mer och mer likna den sk alternativmedicinens tänk, vilket är den helhetssyn och frisktänk som jag förespråkat i över 25 år och skrivit om sedan Den Självläkande människan 1999. Det viktigaste är då inte i första hand vad som läker tarmcancer utan vad man kan göra som förebygger tarmcancer.

Vi är många som länge drivit dessa frågor i Sverige, och det ansågs tidigare som inte rumsrent. Men nu gör visst många inom skolmedicinen en omsvängning och förespråkar bra kost och träning, probiotika och att motverka inflammation. Ja det som fungerar är ju det man ska tillämpa och rekommendera. Det ska bli intressant att se om det kommer något erkännande från deras sida …

– Läs mer om den svenska studien: Studie: Kost-tillskott med probiotika kan bromsa tjocktarmscancer/

Intestinal microbiota is altered in patients with colon cancer and modified by probiotic intervention.

– Probiotika som jag rekommenderar: LactoVitalis Pro: Den har 12 bakteriestammar, minst 6,5 miljarder bakterier varav 90 procent av bakterierna kommer oskadda fram till tarmen genom magens låga pH. Innehåller FOS (fruktooligosackanrider) som ger rätt näring till mjölksyrabakterierna

– Smörsyra är bästa näringen till tarmslemhinnan, och bäst får du det genom att dagligen äta ghee – klarnat smör utan proteiner el laktos.

Dr. Sanna Ehdin


Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.