Digital konsert som engagerar
Coronakallelse samlade Sveriges orkestrar. Pandemin fick musiker från nio orkestrar och sångerskan Maxida Märak att slå sig samman digitalt.


Musikverket In C har bearbetats för den digitala scenen. Nio svenska orkestrar medverkar i en musikvideo som kan ses på Youtube. Initiativtagare Andreas Pålsson berättar om verket och bakgrunden till videon.

När konsertsalar och operahus har stängt på grund av covid-19 öppnar digitala rum för nya framföranden och publika arrangemang.

Den 18 februari hade Wermland Opera premiär för det minimalistiska verket In C av Terry Riley på den digitala scenen. Tidigare har verket haft premiär via Helsingborgs symfoniorkesters Youtube konto. Det är en i förväg inspelad 45 minuter lång musikvideo med musiker från nio svenska orkestrar och sångerskan Maxida Märak.

Skapades 1964

Initiativet till videon kommer från slagverkaren Andreas Pålsson vid Helsingborgs symfoniorkester. Våren 2020 blev olika orkestrar inbjudna till att medverka och spela valda delar ur In C. Under det gångna året har Andreas bearbetat och klippt ihop det musikaliska materialet som nu går att upplevas digitalt.

In C skapades 1964 och anses vara det första minimalistiska verk som komponerats. Som en röd tråd i musiken ljuder tonen C med samma pulsering genom hela verket som en slags metronom. Stycket är ämnat för improvisation med givna byggstenar. Musikerna väljer sina egna byggstenar och spelar i dialog med sina medmusikanter. 

– Terry Riley satte minimalismen på kartan genom det här stycket, och det var ett helt annat sätt att spela och komponera än tidigare. Det som är så kul med det här stycket är att det får bli som det blir och det ska vara så, berättar Andreas Pålsson.

– Jag har dock vissa spelregler att förhålla mig till och kan inte bara komponera ihop byggstenar hejvilt hur som helst, för då blir det ju inte Terry Rileys verk längre. När musikerna har spelat in sina sekvenser har de bara hört sig själva och referensspåret när jag sitter och spelar tonen C på pianot. Därför har alla musiker hörlurar för att få rätt tajming.

”Spännande och lite meditativt”

In C består av 53 korta och numrerade musikaliska fraser. Varje musiker avgör själv hur många gånger varje fras ska upprepas. Längden på verket kan variera från 45 minuter till några timmar, och har framförts med allt från drygt 10 till över 100 musiker. 

– När jag initierade projektet var jag helt oviss om hur gensvaret skulle bli från orkestrarna. Som tur var svarade samtliga att de ville vara med, och filmade själva in deras egna framföranden som blev underlag för videon. Jag är imponerad och glad att så många ville vara med och att det fanns en sådan stor vilja att testa något nytt, berättar Andreas.

Musikvideon är som ett visuellt collage. I bild är många små rutor på de medverkande musikerna. De olika instrumenten avlöser varandra och visuellt kan åskådaren följa vilka instrument som är i fokus. Genom närbilder på musikerna när de spelar blir musiken mer synlig än på en traditionell scen eller i ett orkesterdike.

– Jag vill att upplevelsen och tolkningen av musiken ska vara upp till var och en. Om man klickar i gång den här filmen på Youtube så kan de första tio minuterna upplevas som att inget händer. Men biter man sig kvar och ger sig hän lite grann och släpper tidsuppfattningen så börjar man uppfatta många saker i den tillsynes stillaliggande ljudmassan, säger Andreas Pålsson.

– Man börjar uppfatta de små förändringar och kan följa dem åt vilket håll de går åt. Det är spännande och lite meditativt.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 

Fakta

In C

Terry Rileys verket "In C" har spelats in helt digitalt från nio olika orkestrar:

Blåsarsymfonikerna

Dalasinfoniettan

Helsingborgs symfoniorkester

Malmö SymfoniOrkester

Norrbotten Big Band

Norrbotten NEO

Norrbottens Kammarorkester

Nordiska Kammarorkestern

Wermland Operas orkester