De har varit vänner och allierade i omkring fyra årtionden. Men ändå fick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vänta i nästan en månad innan han fick ett samtal från USA:s nye president Joe Biden.
Benjamin Netanyahus bakgrundsbild på Twitter föreställde länge Donald Trump och han har beskrivit den tidigare amerikanske presidenten som den bästa vän som Israel har haft i Vita huset. Trump förde en politik som allmänt anses ha stärkt Netanyahu på hemmaplan och de båda männen talade ofta varmt om varandra.
Men nu är det Joe Biden som styr, vilket kommer att innebära en annan relation – även om Israel också fortsättningsvis är USA viktigaste allierade i Mellanöstern. Att han hann tala med en rad andra världsledare innan han lyfte luren för att ringa premiärminister Netanyahu har vissa tolkat som en markering från Biden att han kommer att välja en annan väg än sin företrädare.
Inga främlingar
Parterna beskriver dock det timslånga samtalet i positiva ordalag. Och det var ingen konversation mellan främlingar. De båda träffades för första gången på 1980-talet när Biden var en ung senator i utrikesutskottet och Netanyahu färsk diplomat på israeliska ambassaden i Washington DC. En slags vänskap växte fram, de besökte varandras familjer och höll kontakten även när Netanyahu steg i graderna inom politiken.
Vänskapen blev dock mer ansträngd när Biden blev vicepresident åt Barack Obama, vars relation med Netanyahu var minst sagt frostig – i synnerhet de senare åren. Men då ska Biden ha fungerat som något av en diplomatisk mellanhand.
Omkring fyra årtionden efter det första mötet har Netanyahus och Bidens maktpositioner stärkts betydligt. Nu måste de bestämma sig för hur relationen mellan länderna ska fungera framöver.
Anklagad för ignorans
Att telefonsamtalet dröjde fick Trumps tidigare FN-ambassadör Nikki Haley att anklaga Biden för att ignorera Israel. Men det har tillbakavisats av Vita husets talesperson Jen Psaki som fick lov att klargöra att Netanyahu absolut skulle bli den första ledaren i Mellanöstern att få en påringning från den nye presidenten.
Men trots det avspända samtalet – som bland annat handlade om Iran, försvarssamarbete och Israels normaliserade relationer med arabländer – har Biden en dagordning i Mellanöstern som skiljer sig väsentligt från den som gjorde Trump populär hos Netanyahu.
Den största förändringen gäller inställningen till Iran. Israel välkomnade Trumps beslut att ta USA ur kärnenergiavtalet och återinföra sanktioner mot Teheran. Biden har sagt att han vill slå in på en mer diplomatisk väg och återgå till någon form av avtal.
"Symbiosen över"
Shalom Lipner, som är knuten till tankesmedjan Atlantic Council, konstaterar att telefonsamtalet var viktigare för Netanyahu, som står inför nyval och som gärna vill framställa sig som den person som är bäst lämpad att hantera den viktiga bilaterala relationen.
"USA och Israel kommer att fortsätta att vara vänner, som ibland kommer att vara ense om att vara oense. Men Netanyahu-Trump-symbiosens dagar är över" skriver Lipner på Twitter.
(Sofia Eriksson/TT)