USA vänder och pekar ut PKK för dödande
USA:s utrikesminister Antony Blinken har ringt sin kollega i Ankara. Foto: Alex Edelman/AP/TT


De diplomatiska kontakterna mellan Turkiet och USA var nära fryspunkten. Men USA backar och pekar ut PKK-rörelsen för dödande av turkisk gisslan.

USA:s utrikesminister Antony Blinken vände sig direkt till den turkiska kollegan Mevlüt Cavusoglu med beskedet att terrorstämplade PKK låg bakom dödandet i söndags av 13 turkar som kidnappats i norra Irak.

Kallade upp ambassadör

Turkiet hävdade att USA beklagat dödsfallen, men underlåtit att peka ut dem som Ankara anser ligga bakom dådet: PKK.

Ankara kallade upp USA:s ambassadör David Satterfield för att uttrycka sitt missnöje "i de starkaste ordalag".

President Recep Tayyip Erdogan gick ut med hårda anklagelser:

– Uttalandet från USA är löjeväckande. Ni påstår att ni inte stödjer terrorister, när ni i själva verket står på deras sida och backar upp dem, sade Erdogan med hänvisning till PKK.

USA har stämplat PKK som en terrorrörelse. Samtidigt har Washington gett stöd till kurdiska styrkor i Syrien vilka Turkiet anser är en förgrening av PKK.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett videoframträdande från Ankara tidigare i februari. Foto: Turkiets presidentkansli via AP/TT

"PKK bär skulden"

Den plötsliga vändningen kom på måndagskvällen. USA:s utrikesdepartement meddelade att utrikesminister Blinken i ett samtal med kollegan i Ankara pekat ut PKK som ansvariga.

"Utrikesministern har uttryckt sitt djupa beklagande över den turkiska gisslans död i norra Irak, och bekräftade vår åsikt att PKK-terrorister bär skulden", sade amerikanska UD:s talesperson Ned Price.

Talespersonen sade också att Blinken i telefonsamtalet "understrukit den långvariga betydelsen av en bilateral relation" mellan de två länderna, och att de två förenas i kampen mot terrorism.

(TT-AFP-Reuters)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.