De stulna kungakronorna ska efterlysas internationellt
Kristina den äldres krona. Foto: Strängnäs stift/Pressbild


Under natten fortsatte polisens jakt på personerna som stal delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. Efter nattens sökande har inga misstänkta personer hittats och inga gripanden har gjorts. Under morgonen kommer kronorna att efterlysas internationellt.

De misstänkta gärningsmännen slog till kring lunchtid på tisdagen. Två män sågs hoppa i en motorbåt som låg förtöjd strax nedanför kyrkan. Polisen har sökt både till sjöss och i luften, utan framgång.

Vad gärningsmännen tänkte göra med föremålen går bara att spekulera kring. De stulna begravningsregalierna är nämligen helt omöjliga att sälja, menar Maria Ellior, polisintendent och nationell samordnare för kulturarvsbrott på polisens Nationella operativa avdelning.

– Det blir givetvis ett medialt intresse kring den här typen av föremål. Det visas bilder i medierna. Det går helt enkelt inte att sälja sådana här föremål. Så man kan bara spekulera i vad de har för avsikter, och hur mycket de känner till om de här kronorna.

Karl IX:s krona. Foto: Strängnäs stift /Pressbild

Ska efterlysas

Under morgonen kommer polisen att gå ut med en internationell efterlysning i Interpols system. Det kommer göra kronorna ännu svårare att sälja.

– Ja, då är ju polisen på tårna på ett annat sätt även ute i världen, säger Ellior.

Liknande stölder har skett. 2013 stals Johan III:s begravningsregalier ur Västerås domkyrka. Efter ett anonymt tips till polisen hittades de några dagar senare i en sopsäck längs med en landsväg och kunde återbördas till kyrkan.

– Man kan ju hoppas att det sker något liknande i det här fallet, säger Ellior.

De begravningsregalier som stals ut Strängnäs Domkyrka under tisdagen. Foto: Polisen

Kan vara planerat

Karl IX var son till Gustav Vasa och när han dog 1611 begravdes han i Strängnäs domkyrka. Begravningsregalierna, som förvarats i kyrkan, består av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan från hans hustru drottning Kristina den äldre som dog 1625.

Begravningsregalierna stals ur en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan.

– Det är bara spekulationer men det låter ju mer som ett planerat dåd än att det skulle vara stundens ingivelse, säger Maria Ellior.

I vissa fall har stulna svenska föremål sålts vidare utomlands. En 65-årig spanjor lyckades plundra ett stor antal svenska kyrkor under flera stöldturnéer från mitten på 1990-talet fram till 2014. Mannen stal mängder av träskulpturer och krucifix från tiden då Sverige var katolskt. De såldes i bland annat Portugal och Spanien. Ett relikskrin som spanjoren stal hamnade till och med på ett statligt museum i Madrid.

Kristina den äldres krona. Foto: Strängnäs stift/Pressbild

"Bör reagera"

– Det är klart att man bör reagera om man ser en träskulptur som tros vara från katolsk tid i Sverige. De är också unika på sitt sätt. Men den här sortens föremål som stals nu i Strängnäs, kungakronor med sammet, guld och så vidare, det måste ju vilken människa som helst reagera på, säger Maria Ellior.

TT: Finns det en risk att de kan tänkas förstöra kronorna och sälja metallen?

– Det vill man ju helst inte ens prata om, men allt är ju möjligt.

Polisen söker efter vittnen och ber allmänheten om att höra av sig. Händelsen rubriceras som grov stöld och gärningsmännen riskerar upp till sex års fängelse.

(TT)

Fakta om Karl IX:s begravningsregalier:

Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall.

Hans och hustrun drottning Kristina den äldres begravningsregalier från 1611 och 1626 är av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s är tillverkade i guld och emalj, pärlor och bergkristaller – så kallade ”svenska diamanter” – av guldsmederna Antonius Grott och Peter Kempe. Drottningens är tillverkade i guld med emalj, samt även med stenar och pärlor.

Källor: Nationalencyklopedin och Livrustkammaren.

Han var ute och gick med hunden när han såg någon som satt på en påle i vattnet

Visste du? - 20 juli - Förföljelsen av Falun Gong