De bästa livsmedlen för hälsan under en pandemi
Matens biokemi har en omedelbar och viktig påverkan på vårt immunsystem
Färgstarka grönsaker innehåller viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att stärka sig själv och förhindra sjukdomar. Foto: Maarten van den Heuvel


När man befinner sig mitt under en pandemi är valet av mat viktigare än någonsin. När man dessutom omges av förvirrande och motstridig livsmedelsinformation, kan det vara svårt att veta hur man bäst lagar till och äter sin mat.

Vi rådfrågade naturläkaren Christian Gonzalez, som också är expert på att leva giftfritt, om vad man ska köpa för livsmedel och hur man ska äta under den här märkliga tiden. 

Epoch Times: I årtionden har det varit förvirrande och svårt att veta vad man skall äta och vad som är nyttigt. Hur skulle du på en enkelt sätt förklara vad vi behöver tänka på för att välja rätt mat som leder till god hälsa?

Christian Gonzalez: Det viktigaste som vi behöver tänka på när vi väljer mat som är bra för hälsan är följande:

– Ät dagligen frukt och grönsaker i regnbågens alla färger.

– Ät fibrer och proteinrika livsmedel till varje måltid. Det hjälper till att stabilisera blodsockret och minska småätande.

– Drick mindre än 1 dl vatten till måltiderna för att optimera matsmältningen.

– Prova att fasta i minst 13 timmar mellan middag och frukost.

– Tillsätt hälsosamma kryddor till maten.

– Ta reda på vilken balans mellan fett, protein och kolhydrater som fungerar bäst för din kropp

Färska grönsaker och frukter innenåller ofta mycket näringsämnen. Foto: Gabriele bartoletti stella

Epoch Times: Vilka livsmedel är bra att alltid ha hemma?

Gonzalez: Frukt och grönsaker i regnbågens alla färger bör man alltid ha hemma. Jag rekommenderar att man byter frukt- och grönsakssorter varje vecka, så att smaklökarna och även mikrobiomet känner sig nöjda.

Nötter och frön är bra stapelvaror i skafferiet. Du kan även göra din egen blandning genom att helt enkelt blanda några olika nötter och frön tillsammans med russin.

För allätare, [förutom kött] är det bra att alltid ha växtbaserade proteinkällor såsom bönor, baljväxter och quinoa i skafferiet.

Epoch Times: Nu under pandemin, när vi tillbringar mycket tid hemma och själva handlar och lagar mat i större utsträckning, vilken påverkan har våra val av näringsrika livsmedel på oss?

Gonzalez: Våra näringsmässiga val har en enorm påverkan just nu. Faktum är att de flesta människor som blir sjuka och dukar under är de med kroniska sjukdomar och fetma.

Det är viktigt att äta näringsrikt under den här pandemin. Snabbmat bör inte vara ett alternativ för någon just nu. Att laga mat hemma med färska livsmedel är viktigare nu än någonsin.

Studier och statistik visar att det finns en ökning av allvarliga fall av luftvägssjukdomar som beror på brist på vitaminer och antioxidanter i luftvägarna.

Lök, vitlök och olika kryddor stärker vårt immunförsvar. Foto: Aliona Gumeniuk

Epoch Times: Vilka livsmedel och ingredienser bidrar till att stärka immunförsvaret?

Dr. Gonzalez:

– Livsmedel rika på A-vitamin

– Livsmedel rika på glutation

– Livsmedel rika på E-vitamin

– Mat rik på C-vitamin

– Livsmedel rika på selen

– Svamp

– Vitlök, lök

– Kryddor som ingefära, rosmarin, timjan, persilja, gurkmeja 

– Bladgrönsaker som spenat, ruccola, sallat, nässlor etcetera

– Korsblommiga grönsaker som vitkål, grönkål, broccoli, blomkål, brysselkål etcetera

Epoch Times: Hur påverkar våra matvanor vår stressnivå, sömn och andra aspekter i vårt dagliga liv?

Gonzalez: Livsmedel som främjar inflammation (såsom alkohol, socker och tillsatt socker, majssirap, snabbmat, läsk, raffinerade kolhydrater, processat kött och kallskuret) påverkar inte bara matsmältningssystemet utan orsakar också inflammation i hjärnan. Dessa livsmedel påverkar också vårt immunförsvar negativt.

Brist på näringsrik mat som innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter innebär att vår kropp inte får specifika ämnen som stödjer binjurarna, vilka är viktiga för att balansera vår stressnivå.

Epoch Times: Vilka råd kan du ge föräldrar som vill ge sina barn den bästa näringen?

Gonzalez: Jag rekommenderar föräldrar att bara göra så gott de kan. Var inte rädd för att vara kreativ med barnens måltider. Smoothies i glas eller skål är ett utmärkt sätt att få i barnen viktiga näringsämnen. Man kan också vara kreativ när det gäller vad man strör eller lägger ovanpå.

Prioritera fibrer och protein i varje måltid. Experimentera med hemlagade dressingar och såser. Avstå processade livsmedel, karamellfärg, och söta livsmedel. Barns hjärnor är mycket känsliga för de negativa effekterna hos dessa livsmedel.

Smoothies är lätta att fylla med frukt, bär, grönsaker och örter som innehåller viktiga näringsämnen. Foto: Pixabay

Epoch Times: Det är lätt att strunta i hälsoidealen när man frestas av en chokladkaka eller glass. Vad rekommenderar du när det gäller godis och småätande?

Gonzalez: Stressätande orsakar en ökning av blodsockernivån. Fibrer hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå. Strö eller lägg något fiberfyllt på maten, såsom en handfull chiafrön, pumpafrön eller en fjärdedels avokado.

Vätskebalansen är viktig. Ofta äter vi när vi egentligen har vätskebrist. Fyll upp ett glas eller en vattenflaska i rostfritt stål med filtrerat vatten och tillsätt spårmineraler, Himalayasalt eller kokosvatten. Det här ger kroppen både elektrolyter och vätska. Många gånger kan våra hungersignaler bromsas av att vi rättar till vätskebalansen.

Planera måltiderna och sluta att småäta. När du ständigt stoppar mat i munnen aktiveras inte mag-tarmmuskulaturens regelbundna rörelser. Det här gör att matsmältningen inte fungerar korrekt, då de smälta matresterna inte förs bort som de ska.

Öva på självmedvetenhet. Tänk på hur du gör för att hantera stress. Ofta lär vi oss att hantera stress från våra föräldrar.

Rör på kroppen. När vi rör oss skapar vi en jämn stressnivå. Det hjälper till att reglera stress- och hungerhormoner. Ju oftare du rör på dig, desto mer kontroll har du har över din stress, ditt blodsocker,  ditt insulin och därmed ditt stressätande.

Ta mikropauser för att röra på dig under arbetsdagen. Prova att stretcha under nästa konferenssamtal. Stretching ökar blodflödet och cirkulationen, skickar syre till hjärnan och ger ett skarpare sinne och ett gladare humör.

Förneka inte dina begär; ta kontroll över dem. Att förneka det din kropp är sugen på kan leda till hetsätning. Förvara istället småportioner av desserter eller annan ”fuskmat” i burkar. Klistra på en post-it lapp med datum på burken. Den visuella ransoneringen tillsammans med de andra vanorna hjälper dig att vara disciplinerad.

När man står under hög stress utsöndrar kroppen kortisol och adrenalin. Akut stressreaktion minskar aptiten. Under dessa tillstånd anstränger sig inte kroppen för att smälta maten ordentligt eftersom kroppen tror att den är i livsfara och då prioriterar att överleva.

Covid-19 kan leda till långvarig stress. Det här ökar produktionen av kortisol och även aptiten. Långvarig mental stress signalerar till kroppen att det är ont om mat, vilket får oss att småäta och äta för mycket. När vi är i det här stressiga tillståndet vill kroppen ha fet mat och sockerrika livsmedel som mellanmål, eftersom fet mat ger mest kalorier per gram. Sockerrika livsmedel ger snabb energi.

Epoch Times: Vilka snabbmål har du som favorit i den här tiden?

Gonzalez: Jag älskar att ta en näringsrik smoothie på morgonen. Jag ser till att ta med regnbågens färger och lägga till växtbaserat protein och fibrer.

Till lunch gillar jag att äta quinoa, bönor eller baljväxter tillsammans med bladgrönsaker, tomat, kapris, cayenne, gurkmeja och en naturlig dressing.

Till middag äter jag gärna hemlagad pho med edamame och risnudlar. Rikligt med grönsaker och massor av olika kryddor och ingefära.

Intervjun är redigerad för tydlighet och korthet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.