Branden i Ljusdal: "De tror att mitt hem ska brinna upp"
Margareta Ferm i Enskogen utanför Ljusdal. Foto: Maja Suslin/TT


I måndags trodde de boende i Enskogen att mardrömmen var över och att branden snart skulle vara släckt. Men dagen efter vände vinden och de evakuerade kan bara hoppas att branden inte slukar mer av deras mark.

På en kulle ungefär fem mil norr om Ljusdal har sju gårdsägare samlats. Härifrån har man full utsikt över husen i området – ett tiotal gamla 1700-talshus, några djurgårdar och en sjö. Himlen har färgats ljust orange-grå av röken som bolmar upp från flera punkter runt den lilla byn. Ljudet av helikoptrar som cirkulerar, dyker ner i sjön för att hämta vatten, och sedan hittills förgäves försöker släcka elden, hörs dovt i bakgrunden.

– Där borta, nästan där det ryker som värst, där ligger det huset jag vuxit upp i, säger Margareta Ferm, som äger en av gårdarna och cirka 20 hektar mark mitt i det avspärrade området.

"Går inte att sova"

Tillsammans med några andra i byn har hon sovit i bilen på kullen under natten. De har suttit där i timmar, precis utanför avspärrningsbanden, och stöttat och kramat varandra, turats om att köpa mat och hållit ständig koll över nyheterna.

– Jag sov bara en timme i natt, det går inte att sova rent psykiskt, säger Gunilla Hansson som också är på plats.

– Ja, vi lämnar inte det här stället. Inte en chans. Jag kan ju inte vara någon annanstans och inte veta vad som händer med mitt hem, säger Margareta Ferm och sneglar ut mot hennes hus, dit röken sakta rört sig närmare under dagen.

Boende i samhället har samlats strax utanför avspärrningen för att kunna hålla koll på sina gårdar Enskogen utanför Ljusdal. Här sitter de och äter pizza. Foto: Maja Suslin/TT

Det var i måndags vid lunchtid som räddningstjänsten kom och knackade på hennes dörr och berättade att hon skulle ta med sig sina värdesaker och evakuera.

– De tror ju att mitt hem ska brinna upp, det är ju därför vi fick lämna. Så det är klart att man blev ledsen. Det var så overkligt att jag började gråta, säger Margareta Ferm.

Hennes viktigaste ägodelar – några papper, fotoalbum och hembygdsdräkten – var allt som fick plats i bilen.

Utgår från det värsta

Grannen Kjell Hansson är också orolig och frustrerad. Han anser att de fått för lite information från räddningstjänsten och att en ”otrolig känsla av maktlöshet” präglar stämningen.

– Vi får ju ingen information, men jag antar till hundra procent att det inte finns något kvar av min mark, säger han.

– Ja, det är lika med mig, säger Margareta Ferm.

I går hade jag lite hopp om att det skulle klara sig, men i dag har ju vinden vänt och det bara rasar ner där borta där jag har skogen.

(Elisa Amorelli/TT)

Fakta: Fem bränder i Ljusdal

Det brinner i skog och mark på fem platser i Ljusdals kommun. Viktigt meddelande till allmänheten om att utrymma byn Enskogen har gått ut och Ängra camping har evakuerats. Väg 84 mellan Kårböle och Laforsen har stängts av och trafiken leds om mot Los.

Samtliga sju kårer och värn hos räddningstjänsten i Ljusdal bekämpar bränderna. På det drygt 100 hektar stora drabbade området nära Ängra är det mesta avbränt.

Räddningstjänsten jobbar nu för att rädda Enskogen och dess omgivning från en omfattande brand. Stor vikt läggs bland annat vid att rädda byggnader.

Räddningstjänstpersonal från Gävleborg, hemvärnet, brandflyg och helikoptrar hjälper till med släckningsarbetet som väntas ta flera dagar. Vid Enskogen deltar två norska helikoptrar i släckningsarbetet.

Torkan och vinden ökar risken för spridning och försvårar släckningsarbetet.

Källa: Ljusdals kommun

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Slav under kommunismen