Boris Johnsons tillstånd stabilt
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Ian Vogler/AP/TT-arkivbild


Storbritanniens premiärminister Boris Johnson blir kvar på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i London. Hans tillstånd är stabilt, säger utrikesminister Dominic Raab som tillfälligt tagit över styret.

Johnsons coronavirussymptom förvärrades i måndags.

– Det här är en chock för oss alla, säger Raab vid en presskonferens på tisdagen och tillägger att Johnson är "en kämpe".

– Jag är övertygad om att premiärministern tar sig igenom det här.

Boris Johnson lades in på sjukhus i söndags kväll, då han fortfarande hade feber och hosta trots att det då gått tio dagar sedan han testats positivt för viruset.

– Premiärministerns tillstånd var stabilt över natten och han är fortfarande vid gott mod. Han får andningsstöd och andas utan annan hjälp, säger Johnsons talesperson.

Ej behov av respirator

55-årige Johnsons flytt till intensivvårdsavdelningen på måndagskvällen var enligt Downing Street en försiktighetsåtgärd om det skulle behövas en respirator för att underlätta tillfrisknandet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Johnson får bland annat syrgasbehandling på sjukhuset men har alltså inte har haft behov av respirator.

Johnson själv meddelade sig i måndags genom Twitter: "På min läkares inrådan åkte jag till sjukhuset för några rutintester eftersom jag fortfarande har symptom på coronavirus. Jag är vid gott mod och håller kontakten med mitt team, och vi jobbar tillsammans för att bekämpa det här viruset och försäkra att alla är säkra".

Men utrikesminister Dominic Raab, som tagit över Johsons roll där det är nödvändigt och som leder regeringens möten om coronakrisen med ministrar och rådgivare, säger att han inte har pratat med premiärministern sedan i lördags.

"Väldigt sjuk"

Händelseutvecklingen visar att Boris Johnson är väldigt sjuk, säger Derek Hill, professor vid University College London. Han poängterar dock att det inte är ovanligt att behöva intensivvård vid den här typen av sjukdom.

– Premiärministern får den bästa vård som (sjukvårdssystemet) National Health Service kan erbjuda.

St Thomas' Hospital, där Johnson vårdas ligger mitt emot parlamentet i centrala London

Drottning Elizabeth har regelbundet fått nya uppdateringar om Boris Johnsons hälsa, meddelar premiärministerns talesperson.

Statminister Stefan Löfven (S) fick vid en pressträff på tisdagen frågan om hur han och andra statsråd skyddar sig själva med tanke på att den brittiska premiärministern blivit sjuk.

– Det var länge sedan jag slutade att skaka hand. Jag tvättar händerna väldigt noga och ofta, säger Löfven.

(TT)