Boris Johnson intensivvårdas för covid-19
Boris Johnson är sjuk i covid-19. Här är han vid sin bostad den 2 april. Foto: Pippa Fowles/AP/TT


Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas sedan hans tillstånd försämrats.

Styret av Storbritannien tas tillfälligt över av utrikesminister Dominic Raab.

Beskedet om Johnsons tillstånd kom i ett uttalande sent på måndagen. Han uppges ha bett utrikesminister Raab att tillfälligt ersätta honom, säger en talesperson för premiärministerns kansli 10 Downing Street.

Utrikesminister Raab hade redan lett måndagens regeringsmöte om coronapandemin i Johnsons frånvaro. Vid mötet underströk Raab att Johnson inte lämnat ifrån sig styret, men att Raab inte hade talat med premiärministern sedan i lördags.

– Han har makten, men han fortsätter att lyssna till läkarnas råd om vad han ska göra härnäst. Vi har en grupp som... med högsta hastighet ser till att hans färdriktning och instruktioner verkställs, säger Raab från Konservativa partiet.

Men beskedet om Johnsons tillstånd kom ändå oväntat.

Läkare bestämmer

På måndagen hade Johnsons presstalesperson sagt att premiärministern "hade en komfortabel natt på St Thomas sjukhus och är vid gott mod".

– Men han är kvar för observation, sade talespersonen och lade till att det är läkarna och inga andra som bestämmer när han får lämna sjukhuset.

Johnson själv meddelade sig genom Twitter: "På min läkares inrådan åkte jag till sjukhuset för några rutintester eftersom jag fortfarande har symptom på coronavirus. Jag är vid gott mod och håller kontakten med mitt team, och vi jobbar tillsammans för att bekämpa det här viruset och hålla alla säkra."

Feber och hosta

Boris Johnson lades in för provtagning på söndagen. Orsaken var att han fortfarande hade symptom på covid-19. Enligt talespersonen hade han feber och hosta, tio dagar efter att han testades positivt för coronaviruset.

55-årige Johnson har fått fler prover tagna under måndagen. Enligt medicinska experter har proverna troligtvis handlat om att analysera premiärministerns syresättning och hjärtfunktion.

(TT-Reuters-AFP)