Biden hårt pressad om barn i burar – ”en tragedi”
Senator Ted Cruz (Republikan, Texas) talar vid en presskonferens i Mission, Texas, efter en båttur med en delegation politiker på floden Rio Grande, den 26 mars 2021. Foto: Joe Raedle/Getty Images


Migrantkrisen vid den amerikanska gränsen mot Mexiko har blivit ett politiskt problem för USA:s president Joe Biden. Den humanitära situationen har nu gjort att hans politiska motståndare sätter hård press på hans administration.

Republikanska senatorer höll en presskonferens vid gränsen mellan USA och Mexiko den 26 mars. Där protesterade man mot Bidenadministrationens hantering av gränskrisen.

– Vi har alla sett "Biden-burarna" i dag. Det som händer här vid gränsen är hjärtskärande, en tragedi, sade Texassenatorn Ted Cruz.

"Bur efter bur"

Cruz och hans senatorskollega från Texas, John Cornyn, ledde en kongressdelegation med 17 kollegor som inte kommer från delstaterna längs gränsen, till staden Mission i Texas för att se förhållandena med egna ögon. Där mötte man gränspoliser och fick sedan ett båttur på Rio Grande, som utgör en naturlig gräns mellan USA och Mexiko i delar av Texas.

Man besökte även det tillfälliga förvaret i staden Donna som fått stor uppmärksamhet i amerikansk media efter att bilder spritts på ensamma barn som sover tätt inpå varandra på golvet. Just de här "burarna", som demokratiska politiker gjorde ett stort nummer av under Trumps presidentskap är nu alltså fullare än någonsin.

– Vi såg bur efter bur med små flickor och pojkar bredvid varandra, så nära att de rörde varandra, täckta med blanka nödfiltar, sade Cruz.

– Av de som finns i förvaret i Donna har omkring 10 procent testat positivt för Covid-19, vilket är dramatiskt högre siffror än bland den amerikanska befolkningen. Och Bidenadministrationen tar människor som testar positivt för Covid-19 och stoppar dem i burar. Det här är omänskligt.

Cruz hävdade att situationen är "en direkt konsekvens av politiska beslut fattade av Bidenadministrationen".

Stoppat åtgårder som Trump vidtog

Senator Cruz publicerade videoklipp från förvaret i Donna på twitter och skrev: "Detta är Biden-burarna ... Tusentals barn, mitt i en pandemi, inklämda med 1 500 procents beläggning. Det här är bara en av 'kapslarna' vid Donna. Det finns SJU till, alla lika fulla." 

John Barrasso, senator för delstaten Wyoming, beskrev förvaret i Donna som "unga människor inklämda som sardiner, någonting som ingen av oss skulle vilja utsätta våra barn för".

– När vi försökte filma vad som hände där för att visa landet och världen så försökte Bidenadminstrationens censorer att stoppa oss, tillade han.

Epoch Times har sökt Bidenadministrationen för en kommentar till de republikanska senatorernas uttalanden vid gränsen, men inte fått något svar.

Sedan Biden tillträdde har han stoppat en rad gränsrelaterade åtgärder som Trumpadministrationen vidtog. Bland annat har han stoppat bygget av en gränsmur och tagit bort den policy som innebar att asylsökande till USA skulle stanna i Mexiko medan man hanterade deras ärenden.

Bidenadministrationen har också tagit emot ensamkommande barn, och i praktiken där återgått till Obama-erans politik där man helt enkelt släpper asylsökande fria i landet medan man hanterar deras fall. Familjer och och vuxna utvisas dock fortfarande från USA, enligt vad ministern för inrikessäkerhet, Alejandro Mayorkas, sade till NBC News den 21 mars.

Tankesmedjan Heritage Foundation har konstaterat att Biden redan avskaffat nästan allting som Donald Trump införde vad gäller migrationspolitik under sin tid som president.

Ensamkommande barn i ett förvar i Donna i Texas. Foto: Jaime Rodriguez Sr/CBP

"De hånade våra gränspoliser"

Senator John Cornyn sade under presskonferensen att de lokala myndigheterna är helt överväldigade av strömmen av illegala invandrare.

– Gränspolisen, liksom vård och omsorg kämpar med att hantera den här strömmen av människor, och de säger att de inte kan klara det med mindre än att man ändrar på politiken i Washington DC, sade han.

Människo- och drogsmugglare vet hur man utnyttjar amerikansk lag för sina syften, sade Cornyn.

– Det måste vara en prioritet, menar jag, att sluta släppa lös asylsökande och se till att människor med legitima asylskäl får presentera dem för en migrationsdomare, sade han.

Senator Barrasso mindes att när senatorerna kvällen innan hade varit hos en gränspolispatrull kunde de "se knarksmugglare och människosmugglare på andra sidan floden ... de hånade våra gränspoliser och sade 'ni kan inte stoppa oss nu'."

Senator Tom Cotton från Arkansas beskrev situationen vid gränsen som "vansinne".

– Varje dag rusar tusentals migranter mot vår gräns. Men de här migranterna springer inte från gränspoliserna, de springer till gränspoliserna, eftersom de och deras smugglare vet att de kan lura vårt asylsystem. De kan släppas lös i landet inom några dagar, ibland timmar, och de kommer aldrig att behöva återvända till sina länder, sade han.

Många ensamkommande

Under sin första nyhetskonferens som president försvarade Biden sin gränspolitik och beskyllde sin föregångare Trump för den nuvarande situationen. Han avfärdade den nuvarande gränskrisen som något som "händer varje år" och att "ingenting har förändrats". Biden hävdade även att en stor majoritet av de familjer som korsar gränsen illegalt "skickas tillbaka".

Men senator Barrasso avfärdade Bidens påståenden. 

– Det är inte sant. Endera vet han inte om det, eller så vill han inte erkänna det för det amerikanska folket, sade han.

– Senatorerna som är här idag kan berätta att det inte är sant, liksom de som arbetar ute i fält. Det är dags att pressen får komma in och se vad som pågår, och den tragedi som den här administrationen har orsakat vår nation, sade Barrasso.

Biden sade under samma period som senatorernas besök att man kommer att upprätta ett militärt förvar i staden Fort Bliss i Texas för att hysa 5 000 ensamkommande barn.

– Vi ska se till att de här barnen inte behöver vistas i gränspolisens förvar, där inga barn ska vara längre än 72 timmar, sade han till medier.

Gränspolisen tog 100 441 personer som illegalt korsade USA:s södra gräns in i landet bara i februari månad, enligt tull- och gränsskyddsmyndigheten CBP.

Den 23 mars fanns 16 513 ensamkommande barn i endera CBP:s eller Hälsodepartementets (HHS) vård, enligt HHS barn- och familjeadministration.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Fakta

Undersökning

En nyligen genomförd opinionsundersökning visar att 42 miljoner människor från Latinamerika och Karibien vill invandra till USA. Samtidigt växer missnöjet med Joe Bidens invandringspolitik.

Opinionsundersökningen genomfördes av Gallup, och den 24 mars skrev företagets vd Jim Clifton följande i en artikel:

"Det finns 33 länder i Latinamerika och Karibien. Det bor uppskattningsvis 450 miljoner människor i regionen. Gallup frågade dem om de skulle vilja flytta till ett annat land för gott om de kunde. Hela 27 procent svarade 'ja'. Det här betyder att omkring 120 miljoner vill flytta någon annanstans. Av dem som till lämna sitt land permanent sade 25 procent – eller 42 miljoner – att de vill flytta till USA."

Den här undersökningen kommer samtidigt som en våg av illegala migranter försökt korsa gränsen mellan USA och Mexiko de senaste veckorna. Vita huset har gått ut med att gränsen är stängd, och att man inte ska komma.

Andra opinionsundersökningar visar att amerikanerna bli allt mer missnöjda med hur president Joe Biden hanterar situationen vid gränsen. En undersökning utförd av Reuters/Ipsos nyligen visade att 41 procent av amerikanerna stödjer presidentens hantering av invandringsfrågan, medan 45 procent inte gör det.