Texas sätter in nationalgardet vid mexikanska gränsen
Gränsen mellan Baja i Kalifornien i USA och öster om Tijuana i Mexiko. Foto: Guillermo Arias/AFP via Getty Images


Antalet människor som illegalt tar sig in i USA vid den mexikanska gränsen har ökat kraftigt den senaste tiden. Till följd av detta har Texas guvernör Greg Abbott satt in nationalgardet.

Enbart i februari har amerikanska gränsmyndigheter gripit nästan 100 000 människor vid Mexikos gräns. Detta efter att president Joe Biden har rivit upp den tidigare presidenten Donald Trumps lagar om migration.

– Bidenadministrationen har skapat en kris vid vår södra gräns genom öppen gränspolitik som har gett grönt ljus för farliga karteller och andra kriminella aktiviteter, säger Abbott i ett uttalande.

”Operation Lone Star”

Enligt den republikanske guvernören har över 800 kriminella gripits i Texas i år, inklusive sexualförbrytare och gängmedlemmar.

Den 6 mars sjösatte Abbott ”Operation Lone Star”. Det innebär att man sätter in nationalgardet och andra federala myndigheter för att bekämpa narkotika- och människosmuggling vid den mexikanska gränsen.

Samtidigt säger Biden att det inte är någon kris vid gränsen.

– Vi kommer att kunna hantera det, sade han vid en presskonferens.

Flera stämningar

I måndags lämnade delstaterna Arizona och Montana in en gemensam stämningsansökan mot Bidenadministrationen. Detta då man menar att de nuvarande lagarna om migration leder till negativa konsekvenser för respektive delstat.

”Stora mängder av illegal narkotika transporteras in i USA genom den södra gränsen. Dessa droger hamnar i många delstater, inklusive Montana”, står det att läsa i stämningsansökan.

På tisdagen sade Floridas delstatsåklagare, Ashley Moody, att hon kommer att vidta rättsliga åtgärder mot Bidens ”vårdslösa lagar om migration”. Hon menar att hans ”vägran att deportera kriminella här utsätter oss alla för fara”.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: