12 delstater stämmer Biden för presidentorder om kostnader för växthusgaser
USA:s president, Joe Biden, i Vita huset i Washington D.C. den 8 mars 2021. Foto: Mandel Ngan/AFP via Getty Images


USA:s president Joe Biden har stämts av 12 delstater för att i en exekutiv order godtyckligt ha försökt fastställa en ”social kostnad” för utsläpp av växthusgaser.

”Att ange den ’sociala kostnaden’ för växthusgaser är ett uppdrag som egentligen är spekulativt, politiskt och otydligt, då det handlar om att försöka förutse sådant som kan inträffa, såsom framtida mänsklig invandring, internationella konflikter och globala katastrofer flera hundra år in i framtiden”, står det att läsa i stämningsansökan.

”Att fastslå sådana värderingar är en väsentlig lagstiftningsåtgärd som faller inom ramen för kongressens exklusiva behörighet.”

Delstatsåklagaren Eric Schmitt i Missouri leder en koalition av republikanska delstatsåklagare som nu stämmer Bidenadministrationen.

”Tillverkning, jordbruk och energiproduktion är en väsentlig del i Missouris ekonomi och sysselsätter tusentals hårt arbetande Missouribor runt om i delstaten”, säger han i ett uttalande.

”Under president Bidens exekutiva order som han inte har behörighet att verkställa, kan dessa hårt arbetande Missouribor som har levt och brukat den här jorden i generationer riskera att lämnas i stoftet.”

De 12 delstaterna som stämmer Biden är Missouri, Arizona, Arkansas, Indiana, Kansas, Montana, Nebraska, Ohio, Oklahoma, South Carolina, Tennessee och Utah.

Stämningsansökan lämnades in på måndagen i en federal domstol i Missouri.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: