Migrantkris vid USA:s södra gräns
En amerikansk gränspolis pratar med migranter som söker tillstånd att flytta från ett migrantläger in i USA, vid gränsen mellan Mexiko och USA. Foto: John Moore/Getty Images


Situationen vid den amerikanska gränsen vid Mexiko beskrivs nu som ”instabil” på grund av de stora migrantströmmarna. Samtidigt varnar Mexikos president för att USA:s asylpolitik under Biden berikar kartellerna.

USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) söker nu volontärer för att hjälpa till med den ”överväldigande” migrantströmmen vid gränsen mellan USA och Mexiko. Samtidigt förnekar Bidenadministrationen att det är en kris. 

DHS-chefen Alejandro Mayorkas gick i ett mejl ut till departementets medarbetare den 8 mars och sade att man nu söker volontärer.

Antalet personer som illegalt korsar USA:s sydgräns har ökat konstant sedan oktober 2020. Jämfört med samma period förra året ökade antalet personer som korsar gränsen med nästan 80 procent mellan oktober 2020 och januari 2021, till närmare 300 000 personer.

USA:s president Joe Biden har sedan tillträdet utfärdat en rad presidentdekret för att montera ner föregångaren Donald Trumps åtgärder för att säkra gränsen. Administrationen har också hamnat i konflikt med flera delstater som tar emot de största strömmarna. Både Texas och Arizona har stämt Bidenadministrationen för att den försökte stoppa de flesta deportationerna av illegala migranter.

Den republikanske kongressledamoten Dan Crenshaw från Texas beskrev nyligen situationen som ”instabil” efter att ha besökt en av gränspolisens stationer. I de områden han besökte hade en enda station gripit över 6 000 personer. 

Den 6 mars inledde Texas en operation för att hantera den växande krisen, där man aktiverade nationalgardet och polisen för att bekämpa den drog- och människosmuggling som följer i migrantströmmarnas spår.

Bidenadministrationen har ännu inte presenterat konkreta planer för att minska antalet illegala gränskorsningar. När en reporter i förra veckan frågade Biden om det var en kris vid gränsen svarade han: ”Nej, vi kan hantera det.”

Just frågan om drog- och människosmuggling har också väckts av Mexikos president, Andres Manuel Lopez Obrador. Efter ett virtuellt möte med Biden den 1 mars uttryckte han oro över att migranterna ser Biden som ”migrantpresidenten”.

– Vi måste samarbeta för att minska flödet, för det här kan inte hanteras bara från dag till dag, sade Obrador enligt Reuters.

En mexikansk befattningshavare som talade anonymt med Reuters sade att Mexiko upplevt ett skifte i de kriminella kartellernas aktivitet ”från den dag som Biden tillträdde”. Man har blivit mycket mer sofistikerade. Migranterna har blivit en ”handelsvara”, mer lönsamma än drogsmuggling.

– Men om man förlorar ett paket droger i havet så är det bara borta. Om man förlorar migranter, så är det ju människor vi talar om, sade han.

Sing Gurjal, en prisbelönt dokumentärfilmare vars film ”America's Forgotten”, handlar om det mänskliga lidande som illegal immigration skapar, säger till Epoch Times att hon ändrat uppfattning om den internationella migrationen.

Hon är själv registrerad demokrat, och säger att hon började filmprojektet från en ”väldigt humanitär vinkel”, med fokus på de krafter som fick migranter att försöka komma till USA, såsom fattigdom och förföljelse.

– Men när jag började undersöka och filma runt om i världen insåg jag att den bild jag såg genom min lins inte var den bild jag hade haft i mitt huvud. Det gick inte ihop, säger hon.

Gurjal säger att det sker ett allvarligt utnyttjande av USA:s asylsystem och att det varken hjälper migranterna eller amerikanerna, särskilt de mindre välbeställda.

Hon intervjuade människosmugglare i Himalaya som visade klipp från den amerikanska kongressen när de röstar om att ge välfärd för papperslösa migranter.

Hon har också kunnat konstatera att banker i Centralamerika som fått del av amerikanskt bistånd för att förebygga migrantströmmar i stället lånar ut pengar till centralamerikaner för att finansiera deras försök att ta sig till USA illegalt – pengar som i slutänden hamnar hos människosmugglare och karteller.

Vissa amerikanska företag är också medskyldiga till problemet, som till exempel Disney, som avskedat amerikanska arbetare och sedan internutbildat utländska arbetare som jobbat för halva lönen. Gurjal uppmanar administrationen att fullgöra sina plikter mot väljarna.

– Bara för att du är demokrat tror jag inte att du inte kan älska landet mer än partiet, sade hon.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: