Texas i USA: Ensamkommande hålls instängda i trånga tält
Ensamkommande barn sover med foliefiltar i Donna i Texas. Foto: Jaime Rodriguez Sr/CBP


Situationen vid den mexikanska gränsen blir allt värre. I Donna i delstaten Texas i USA är förvaren fulla och ensamkommande barn tvingas sova på golvet med foliefiltar. 

Tusentals ensamkommande barn och ungdomar har gripits vid gränsen sedan årets början.

Tidigare i veckan publicerade gränsskyddsmyndigheten CBP och Project Veritas bilder på ensamkommande som sover tätt intill varandra på golvet på gymnastikmattor i trånga utrymmen.

Sedan i början av oktober förra året har CBP gripit eller deporterat över 29 000 ensamkommande som illegalt har korsat gränsen. De flesta kommer från Mexiko, Honduras, Guatemala och El Salvador.

Migranter i Donna i delstaten Texas i USA. Foto: CBP

Redan den första dagen som president upphävde Joe Biden den tidigare presidenten Donald Trumps migrationspolitiska lagar.

På tisdagen hävdade Texasguvernören Greg Abbott att Bidenadministrationens beslut gällande den amerikansk-mexikanska gränsen har uppmuntrat människohandlare att ”öka sina kriminella aktiviteter”.

I ett brev till Vita huset uppmanar han Bidenadministrationen att utreda varje ensamkommande som korsar den mexikanska gränsen som en del i en större insats att slå ned på människohandeln.

Abbott säger att 11 000 ensamkommande har gripits hittills i år i Texas. Förra veckan sade han att Bidens gränspolitik vid södra gränsen har skapat en ”humanitär kris” och som nu har utvecklats till en ”total katastrof”.

Samtidigt säger han att det är problem med dricksvattnet vid en plats i staden Midland i Texas där migranter hålls i förvar. Han säger också att det har varit ett stort utbrott av covid-19 vid ett förvar i Carrizo Springs.

”De var inte förberedda på öppen gränspolitik.”

På tisdagen vid en presskonferens sade Mexikos president Andrés Manuel López Obrador att Bidens politik har skapat vissa ”förväntningar” som har uppmuntrat människor att ta sig in i USA från Mexiko.

Enligt den amerikanska gränsskyddsmyndigheten greps eller deporterades i februari närmare 100 000 människor som illegalt hade tagit sig in i USA vid den södra gränsen.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: