Lotta Gröning: Att inte räknas och inte bli sedd kan kallas demokratur

Rikspolitik ur ett landsbygdsperspektiv

En satsning på fossilfri industri i Luleå, Boden och Gällivare framkallar glädje hos politiker och industrin, men blir det av gynnar det inte hela Norrbotten. På bilden ses 90-tons malmtrafik genom Masugnsbyn. Foto: Bilbo Lantto


Ärligt talat, att prata demokrati och rättvisa i landsändar som i decennier blivit diskriminerade, utnyttjade och framför allt osynliggjorda är inte enkelt. Människor här är vana vid att ingenting händer.

Valrörelsen är över! Den har varit en upplevelse som är svår att glömma. Det är alldeles tydligt att Socialdemokraterna gör allt för att få behålla makten. Jag hade inte trott att strategin från 2010 som byggde på att brunsmeta SD och som var framgångsrik för partiet att behålla regeringsmakten, nu skulle övergå till att anklaga hela oppositionen. Har Socialdemokraterna rätt måste vi dra slutsatsen att Sverige är ett rasistiskt land. Vi måste även räkna vänsterns väljare eftersom de tillsammans med oppositionen fällde en socialdemokratisk regering. De kom undan i valrörelsen för att de stöttade det socialdemokratiska maktinnehavet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!