Asap Rocky döms för misshandeln
Hiphopstjärnan Asap Rocky döms för misshandel. Foto: Charles Sykes/AP/TT-arkivbild


Hiphopstjärnan Asap Rocky döms till villkorlig dom för misshandel och måste betala skadestånd till den misshandlade 19-åringen. De två andra männen i rapparens sällskap får samma påföljd.

Artisten och två män i 20-årsåldern i hans sällskap stod åtalade efter ett bråk i centrala Stockholm den 30 juni. Alla tre männen döms för misshandel och påföljden blir villkorlig dom.

– Vi är besvikna eftersom vi hoppats på en frikännande dom, säger Asap Rockys försvarsadvokat Slobodan Jovicic på en pressträff i Uppsala.

Han påpekar att det inte är bevisat att Asap Rocky agerat i samförstånd med de övriga och att det inte heller är bevisat att han eller de andra tilltalade använt någon flaska att misshandla personen med.

Asap Rocky och hans advokat Slobodan Jovicic i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Foto: Anna Harvard/TT

Rätten enig

Rätten, som var enig, avfärdar försvarets argument om nödvärn och anser det bevisat att de tre männen misshandlat målsäganden med slag och sparkar när han låg ner. Men rätten anser det inte vara bevisat att de tre männen skulle ha slagit målsäganden med en flaska, vilket åklagaren hävdat. Det är heller inte bevisat att Asap Rocky och de andra skulle ha handlat i samförstånd när de hoppade på honom.

– Misshandeln har inte varit så allvarlig att fängelse varit aktuellt i första hand. Därför stannar påföljden vid villkorlig dom, säger rättens ordförande Per Lennerbrant vid en pressträff.

Med hänsyn till att de tilltalande varit frihetsberövade i 31 dagar ska, i enlighet med HD:s praxis, den villkorliga domen inte förenas med böter, skriver tingsrätten.

Foto/grafik: TT

Får skadestånd

Målsäganden får 12 500 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk – ett lägre belopp än han begärt, enligt tingsrätten.

Asap Rocky var inte närvarande när domen föll. Han släpptes på fri fot och lämnade Sverige för snart två veckor sedan.

Åklagare Daniel Suneson yrkade på att alla tre skulle dömas till sex månaders fängelse. Männens försvarare hävdade däremot att deras klienter agerat i nödvärn och att de inte har gjort sig skyldiga till misshandel.

Asap Rocky släpptes den 2 augusti efter den sista förhandlingsdagen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Han hade då suttit i drygt en månad i Kronobergshäktet i Stockholm, och flög samma kväll hem till USA. I söndags gjorde han sitt första scenframträdande efter frisläppandet, när han spelade på Real Street Festival i Kalifornien. Han kommenterade då tiden i häktet.

"Otäck upplevelse"

– Jag vill bara säga att det jag var med om var galet. Ni kan inte ens förstå hur glad jag är över att vara här. Det var en otäck upplevelse, sade han enligt radiostationen KRRL.

Artisten uppmanade också sina fans att be för honom.

– Förhoppningsvis, med Guds dom, är jag inte skyldig, sade han enligt KRRL.

Asap Rocky ska enligt sin turnéplan återvända till Norden redan denna vecka – på fredag ska han spela på Blockfest i finländska Tammerfors.

(Marc Skogelin/TT)