Misshandel, piskstraff, elchocker, skenavrättningar, vattentortyr och sexuella övergrepp. Det är bara några exempel som lyfts i en ny rapport om behandlingen av gripna, häktade och dömda i Iran i samband med protestvågen i november i fjol.
Regimen slog till hårt mot den stora vågen av protester mot höjda bränslepriser för de redan ekonomiskt hårt prövade iranierna. Nu har Amnesty International sammanställt uppgifter från vittnen, anhöriga och många av de tusentals som på bara några dagar greps av polis och säkerhetsstyrkor.
Enligt Amnesty är rapporten en "katalog av chockerande människorättsbrott" som statens poliser, militärer, miliser, säkerhetstjänst och fängelsetjänstemän genomfört med åklagare och domares vetskap.
Det handlar bland annat om misshandel, spöstraff, elchocker, skenavrättningar, vattentortyr, sexuella övergrepp, påtvingade intag av olika kemiska substanser – eller medveten vägran att ge nödvändig vård och mediciner. Amnesty listar också godtyckliga gripanden, försvinnanden, påhittade brottsanklagelser, med våld framtvingade erkännanden och orättvisa rättegångar.
Tioåriga barn
Bland offren finns barn så unga som tio år, liksom förbipasserande och demonstranter som hämtats på sjukhusen där de sökt vård för skottskador. Även människorättsaktivister, journalister och deltagare i minnesceremonier för dem som dödats, råkade illa ut.
"Under dagarna som följde på massprotesterna sände videoupptagningar av iranska säkerhetsstyrkor som medvetet dödade och skadade obeväpnade demonstranter och åskådare chockvågor över världen. Mycket mindre synlig har den katalog av grymheter varit som iranska myndigheter utsatt fångar och deras anhöriga för", säger Diana Eltahawy, ställföreträdande chef för Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika, i ett uttalande.
Hundratals människor har dömts till fängelse, spöstraff och minst tre till döden i summariska rättegångar, enligt rapporten. Fängelsedomarna sträcker från mellan en månad till tio år, ofta utfärdade med vaga motiveringar om brott mot säkerhetslagarna, spridande av statsfientlig propaganda, vandalism och förolämpningar mot landets högsta ledare.
"Delaktiga i förtryckarkampanjen"
"I stället för att utreda anklagelser om tvångsförsvinnanden, tortyr, övergrepp och andra brott mot fångar blev iranska åklagare delaktiga i förtryckarkampanjen", fortsätter rapporten.
Även de iranska domarna anses grovt ha svikit sin plikt mot rättvisan.
Amnesty säger sig ha namnen på över 500 fångar – journalister, människorättsaktivister och andra som utsatts för orättvisor inom rättssystemet i samband med protesterna.
Organisationen uppmanar olika FN-organ till åtgärder för att åtgärda den straffrihet som statligt anställda i Iran åtnjuter trots dokumenterat utbredda brott mot de mänskliga rättigheterna.
(TT)