Alexandra De Paoli: Tappa björksav – vårens energikick
Mellan tjällossning och lövsprickning kan björken bjuda på en del av sin sav. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Björkens sav är rik på mineraler och C-vitamin. Förr sade man att man ”drack märg i benen” när man drack björksav för att få ny energi efter vintern. Men saven är en mångsidig produkt och kan användas även till hud och hår.

Mellan tjällossning och lövsprickning kan man ta sav från björken utan att den tar skada av tappningen, men efter det behöver trädet saven själv.

Nyttigt

Örtterapeuten Alexandra De Paoli berättar i Yle att man förr gick ut i skogen för att ”dricka märg i benen”. Björkens sav innehåller mycket nyttigt, bland annat C-vitamin och kalium, så det här är en riktigt uppiggande dryck.

Det känns som en energikur, det är som att håret börjar krulla sig på huvudet. 

Alexandra De Paoli, örtterapeut

– Det smakar sött och fräscht och ganska mycket björk. Det är godare än vad det låter. Det känns som en energikur, det är som att håret börjar krulla sig på huvudet, säger hon.

Enligt Alexandra kan man dricka tre glas om dagen under savperioden. Kuren stärker och rensar ur kroppen.

Prova att använda björksav som degspad till brödbaket; det blir ett nyttigt och vårigt bröd.

Man kan också koka ner saven till björksirap.

Till hår och hud

Björksaven gör gott för huden och kan användas som välgörande, sammandragande ansiktsvatten.

Använd saven att skölja håret i för att få det mjukt och fräscht, eller använd det i ett hemgjort örtschampo. Följ då receptet här, men byt ut örtavkoket mot björksav.

Tappa sav

Det finns olika sätt att komma åt saven. Genom att knipsa av en gren och leda ner saven i en flaska får man tillgång till saven, men det är svårt att sedan laga skadan på trädet. Istället rekommenderar Alexandra att borra ett litet hål en bit in i stammen, sticka in ett rör – ett sugrör går bra – som får leda ner saven i ett kärl man hänger på. Tappar man under natten och det finns risk att det fryser så kan ett plastkärl vara bättre än ett i glas.

När man är färdig med tappningen är det lätt att plugga igen hålet så att trädet kan läka. Om man inte stänger till så kan björken stå och ”blöda” länge efteråt.

Foto: Susanna W Lamm/Epoch Times

Det är olika hur mycket björkarna savar; från en och samma björk kan man få mellan en halvliter och flera liter sav per dygn.

Plåstra om björken

När man är nöjd med att ta sav från trädet eller när man ser att knopparna börjar spricka upp så är det dags att laga hålet man har gjort. Tälj till en pinne så att den passar i hålet och sätt den på plats.

Allemansrätten tillåter inte att man tappar björksav. Fråga därför markägaren om lov och berätta att du inte kommer att ta för mycket från varje björk och att du kommer att laga hålet efteråt så att björken inte tar skada.

Förvaring

Det man inte dricker upp under en dag kan man spara i kylskåp i tre dagar. Det går också bra att frysa den. När man sedan behöver energi på senhösten kan man ta fram och tina björksaven.

Ett sugrör i papper eller plast fungerar bra. Foto: Susanne W Lamm

Sätt fast kärlet med ett snöre eller en spännrem runt trädet. Foto: Aron Lamm/Epoch Times

Tappa björksav

Det här behövs

Borr, ca 6 mm i diameter

Rör som passar i hålet, sugrör eller slang

Kärl, flaska, minst 0,75 liter

Snöre eller spännrem som håller för ett kärl fullt med sav

Björk, egen eller en med markägarens tillstånd

Gör så här

Borra hål i björken och knyt fast kärlet under hålet. Stoppa in röret eller slangen i hålet så att saven rinner ner i kärlet. Kanske behövs det en tratt till hjälp.

Ett stelt rör i kombination med en tratt leder ner saven i kärlet. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times

Titta till björken då och då. Saven kan rinna fort så kärlet kan behöva tömmas eller bytas.

När du är nöjd, tälj till en träpinne så att den blir lite för stor för hålet. Tryck in pluggen i hålet så att savningen upphör.

Tacka björken.

Nästa gång du vill tappa sav, välj en annan björk.

Alexandra De Paoli vid en björk med löv som håller på att slå ut – den behöver sin sav själv. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Från 2019 är hon även medlem i EU-kommissionens fokusgrupp om medicinalväxter. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.