Efter att ha tagit upp hål i två björkar har jag börjat få rätt så rejäla mängder björksav! Den stora björken, med ett djupare hål som sitter längre ner på stammen ”mjölkar” mellan tre och fyra liter per dygn. Den mindre björken ger mindre, kanske nån dryg liter per dygn.
Så vad ska jag göra med all denna sav? Även om jag dricker den mest hela tiden (med lite lime i) när jag annars skulle druckit vatten och har den i mina smoothies så gör jag ju absolut inte av med 4-5 liter per dygn! Sav är en färskvara som har rätt begränsad förvaringstid, även om den står kallt. Jag har inte heller lust att koka upp den och tillsätta konserveringsmedel – en del av tjusningen med det är ju att det är en helt färsk, obearbetad naturprodukt, tycker jag.
Det enda riktigt intressanta tips jag hittade var att koka ner den till sirap. Då går det åt rätt formidabla mängder sav – 10 liter ger omkring en deciliter sirap. Det kändes som ett experiment som var värt att testa, så jag tog vår största kastrull, som rymmer fem liter och skred till verket.

Foto: Aron Lamm
Efter att det kokat upp drog jag ner värmen lite och bara lät det stå där och koka av med köksfläkten på. Inte det mest energibesparande, kanske. En stor kittel över öppen eld utomhus hade säkert varit bättre, men efter några timmar började det koka ner så smått och få en gulaktig ton.

Foto: Aron Lamm
Det man måste vara försiktig med när man kokar ner så här är att ju mer reducerad saven blir, desto högre sockerinnehåll får den, och desto lättare bränns den därmed. När nivån sjunkit ordentligt i kastrullen hällde jag därför över det i en mindre kastrull, så det inte skulle brännas så lätt. Och så kokade jag ner fem liter till i den stora. Fem liter tog mig kanske fyra timmar att koka ner såpass mycket jag vågade i den stora kastrullen. Sedan hällde jag över den andra satsen i den mindre kastrullen och reducerade även det, på lägre värme, och rörde om en del. Så här såg det ut då.

Foto: Aron Lamm
Det blev lite mystiska avlagringar, men det fick en fin ”sirapsfärg”. Jag slog av värmen när det började närma sig lönnsirapkonsistens, och lät det stå och svalna/dunsta lite över natten.
Resultatet blev en dryg deciliter sirap som påminner om lönnsirap, alltså betydligt rinnigare än betsirap, och med en lite annan ton i smaken än lönnsirap, som är svår att beskriva, men väldigt god. Resultatet kan beskådas i bilden högst upp. Återstår att se hur länge den håller, men den smakade i alla fall finfint på plättar!

Foto: Aron Lamm