Alexandra De Paoli: Rensa kroppen – få mer energi och minskat sötsug


Att göra en rensningskur då och då kan ge mer energi, bättre hy och klarare blick, men är också bra för att bli av med sug efter snabbmat och sötsaker. Reglerna är enkla och kroppen känns snabbt fräschare med Alexandra De Paolis tips och recept.

Genom att göra en rensningskur hjälper man kroppen att göra sig av med ämnen som den har svårt att ta hand om. Det kan handla om tillsatser i maten, rester av läkemedel och kemikalier som vi får i oss med luften. När levern inte klarar att ta hand om allt detta kan symptomen bli trötthet, hudproblem och klåda.

Målet med Alexandras utrensningskur är att få lite bättre matvanor, rensa kroppen från slaggämnen och få lite bättre hy, klarare ögon och mer energi.

Socker känns inte alls lika attraktivt som förr och en bit choklad räcker väldigt länge. Jag föredrar faktiskt körsbärstomater och morötter framför kakor och godis. På riktigt.

Alexandra De Paoli, örtterapeut

Själv gör hon en sådan här kur en gång per år. En effekt är att hon upplever smaker på ett annat sätt.

– Socker känns inte alls lika attraktivt som förr och en bit choklad räcker väldigt länge. Jag föredrar faktiskt körsbärstomater och morötter framför kakor och godis. På riktigt, säger Alexandra i Yles artikel.

Vänj dig vid bra alternativ

Det kan finnas olika orsaker till sug efter sötsaker, salt eller snabbmat. Alexandras metod går ut på att hitta bra alternativ och sedan vänja sig vid dem.

Plockar man bort sockret under en treveckors utrensning så blir man känsligare för smaker och kan uppleva sötman i till exempel ett äpple eller en morot på ett annat sätt. Om kroppen och smaklökarna är vana vid socker känns det söta mindre.

Tips för att undvika det söta:

- Ta med en burk söta grönsaker till eftermiddagen

- Prova rostade och saltade frön istället för chips och pommes frites

Rostade, saltade frön och körsbärstomater är goda och nyttiga alternativ när suget efter chips eller sötsaker kommer. Foto: Eva Sagerfors

Utrensningskur på tre veckor – regler

Här gäller:

1. Inget kaffe

2. Ingen alkohol

3. Inget gluten

4. Ingen komjölk

5. Inget rött kött

6. Inget socker

7. Inga syntetiska tillsatser

Ät istället råris, quinoa, bovete, lax, kyckling, baljväxter, yoghurt, färskost och en massa grönsaker.

Börja gärna dagen med en mugg citronvatten för att hjälpa kroppen att sätta igång rensningen. Drick också örttéer dagligen och gärna grönsakssafter.

Man vänjer sig snabbt vid kosten och kroppen känns också fräschare.

Råsaft

Att göra grönsakssaft är ett enkelt sätt att få i sig mycket grönsaker. Men undvik att blanda gröna och röda grönsaker eftersom saften kan se oaptitlig ut.

Alexandras juice stöder utrensningsorganen; levern och njurarna, och är också inflammationshämmande. Den är också en smakupplevelse.

– Det här är som en mångstegsraket, alla grönsaker smakar väldigt friskt och fräscht, sedan kommer ingefäran efteråt som en käftsmäll, säger Alexandra.

Det här behöver du till 2 glas:

1 stånd fänkål

1 palsternacka

1/2 gurka

5 kvistar bladpersilja

2 cm ingefära

1 citron

1 tsk gurkmeja

Så här gör du:

Låt skalet sitta kvar på palsternackan men skär bort toppen. Skala citronen.

Kör allt i råsaftcentrifug, rör ner gurkmejan och drick med en gång. Använd helst ekologiska råvaror.

Andra grönsaker som passar i en utrensningskur är morot, rödbeta, grönkål och stjälkselleri. Drick två glas råsaft varje dag under kuren.

Utrensande örtte

Torkade blommor och blad finns att köpa i hälsokostaffären.

Rölleka hjälper levern att rensa ut.

Nässlor och björklöv hjälper njurarnas funktion.

Gör så här:

Blanda lika delar och ta 2 tsk av blandningen till 2,5 dl hett vatten. Sila téet och drick tre koppar om dagen under kuren.

Tips! Förbered dagens te i en termos på morgonen.

Alexandra De Paoli i björkarnas stad; Umeå, 2017. Te på björklöv rensar ut och är urindrivande. Foto: Eva Sagerfors

Godisburk

2 morötter

En bit blomkål

Sockerärter

Skala morötterna och skär i stavar, bryt av buketter från blomkålshuvudet och skölj sockerärterna noga.

Ha med grönsaksburken i väskan under dagen och plocka därifrån när sötsuget kommer. Ställ en ask körsbärstomater på skrivbordet, de har mycket smak och känns fräscha.

Rostade frön

Pumpakärnor

Solrosfrön

Havssalt

Rosta i en torr, het stekpanna några minuter tills de knäpper och börjar få färg. Rör om under tiden. Strö över lite havssalt medan fröna är varma.

Ta med en burk eller påse med rostade frön till jobbet eller festen.

Citronvatten

Skär några skivor av en ekologisk citron. Lägg skivorna i en mugg och häll på kokande vatten. Låt dra i fem minuter.

 

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.