Morötter och sol
Människor är precis som blommor. Vi vänder våra ansikten mot vårsolen och suger åt oss ljuset. Under den korta nordiska sommaren slår vi ut, som blommor som öppnar sina kalkar när solen tittar fram efter regnet. Vi låter plaggen falla och exponerar så mycket hud som möjligt.

För en blondin som jag har en skön dag i solen inte alltid stannat vid fräknig näsa och gyllenbruna armar och ben. Oftast får jag mer tonen av kokt kräfta, hysteriskt kliande soleksem på ryggen och vid ett tillfälle brännblåsor så jag inte kunde sitta på flera dagar. Lite opraktiskt för den som älskar att vara ute.
Långa kjolar, tunna bomullsskjortor och vidbrättade hattar har varit min standardutstyrsel på sommaren. Men nu tror jag att jag har hittat en annan väg, och den stavas morotsjuice.
Hittills har jag löst solproblemen genom att täcka mig helt från topp till tå. Långa kjolar, tunna bomullsskjortor och vidbrättade hattar har varit min standardutstyrsel på sommaren. Men nu tror jag att jag har hittat en annan väg, och den stavas morotsjuice.
En gång fick jag en råsaftcentrifug i födelsedagspresent. Jag satte igång att dricka morotsjuice i mars – och brände mig inte en enda gång i solen den sommaren. Nu har jag tagit för vana att förbereda huden med morotsjuice inför fjällsemestrar och vårsol och klarar mig riktigt bra utan solskyddsmedel. Men man behöver dricka morotsjuice regelbundet i några veckor innan den börjar ge effekt.
Och jo, det finns faktiskt bevis för att betakarotenet i morötter kan stärka hudens eget skydd mot sol. Det är bara viktigt att tänka på att man inte alls får ett lika starkt skydd som med solskyddsmedel, det man stärker är hudens förmåga att hantera solen. Så man måste ändå hålla sig i skuggan eller klä på sig ordentligt.

Så, solhatten och de långa kjolarna hänger fortfarande med, eftersom för mycket sol faktiskt är farligt. Men jag behöver inte längre gömma mig för sommaren.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors
Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Från 2019 är hon även medlem i EU-kommissionens fokusgrupp om medicinalväxter. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.
Texten publicerades ursprungligen på Alexandras hemsida.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.