5 tips för att slippa fästingar i sommar
Med sommaren och värmen kommer de små fästingarna som kan bära på såväl borrelia som TBE. Men man kan skydda sig med såväl kläder som oljor.


Det är sommartid och skog och mark kallar! En promenad i naturen eller en campingsemester vid sjön med familj och vänner kan ju vara underbart, men glöm inte att man måste vara förberedd innan man ger sig av, för den här tiden på året är inte bara naturälskarens favorit.

Insekter älskar sommarsolens värme och, precis som blommor och träd, får försommarregnet dem att blomma upp över en natt. När man går i skog och mark är fästingar en av de värsta sakerna man kan träffa på, men de flesta av oss ser dem inte ens när de kommer smygande.

Här är 5 tips som skyddar dig mot fästingarna.

1. Känn till var de oftast finns

Har du tänkt ge dig ut på vandring i skog med tät vegetation, åka ut i skärgården eller ta med matsäcken till en bäck eller å? Tänk då på att även om fästingar kan finnas överallt så är de allra vanligast i gräs-, busk- och skogsbevuxna områden.

Ta reda på om det finns mycket fästingar där du planerar att vara genom att fråga andra som varit där eller se efter om det finns speciella varningar för dessa områden på andra sätt, så att du kan vara särskilt uppmärksam.

Naturligtvis kan fästingar också bosätta sig i gräsmattan eller ängen på din baksida, och de kryper allt som oftast runt i pälsen på husdjuren innan de biter sig fast. Så håll utkik!

Fästingarna finns ofta på ängar och i högt gräs.

 2. Förberedelse är bästa försvaret

Du kanske känner dig orolig för fästingfaran när sommaren kommer. Men var inte rädd – var istället redo! Se till att förbereda dig innan du går ut i skog och mark så kommer du att vara mycket säkrare (och lugnare).

Moder natur har försett oss med en mängd olika växter och örter som skrämmer bort fästingarna. Eteriska oljor som citronella, cederträ, pelargon, lavendel, eukalyptus och pepparmynta kan ge både dig och dina kläder en ny fräsch lukt som de små odjuren som tur är inte gillar.

Du kan till exempel göra en egen olja med 100 ml olivolja (helst ekologisk), samt 20 droppar av flera av ovanstående valfria eteriska oljor. Det luktar gott och är helt ofarligt att smörja på kroppen.

Man kan också äta mycket rå vitlök (vitlökskapslar), eller smörja vitlök direkt på huden, vilket är mycket effektivt (dessvärre kanske det inte bara är fästingarna du kommer att skrämma bort då …). Att ta ett multi B-vitamintillskott är också förebyggande mot fästingar.

Det finns många eteriska oljor som hjälper att hålla fästingarna borta, såsom citronella, lavendel och pepparmynta.

Här nedan ska du få ytterligare ett recept på en fästingolja som du lätt tillverkar själv, och som passar både för dig och dina husdjur.

Fästingolja

Ingredienser:

3 msk valfri olja, 3 msk ekologisk äppelcidervinäger, 1/2 pressad citron, 2 klyftor pressad vitlök, 2-3 msk torkad rosmarin, salvia och/eller timjan, 5-6 msk hett vatten. (Använd helst ekologiska produkter om möjligt, då det är bäst för kropp och miljö).

Gör så här:

Blanda alla ingredienser. Häll sist på det heta vattnet. Låt stå 2-3 dagar i rumstemperatur. Sila bort oljan och häll i en i en behållare, gärna en sprayflaska så är det enkelt att spraya på huden.

Obs! Prova alltid oljorna på ett mindre område innan du sätter på större delar av kroppen för att se till att du inte får reaktioner, särskilt på barn eller personer med extra känslig hud.

Om du använder det på dina husdjur så spraya eller dutta lite av oljan i pälsen med jämna avstånd (ca 3-4 cm) från huvudet ner till tassarna, längs ryggraden och ut på svansen. Upprepa någon gång per vecka.

För husdjuren finns även speciella fästingpreparat och fästinghalsband att köpa på apoteket. 

3. Bär skyddande kläder

Vilka kläder du har på dig, och hur du bär dem är avgörande när du är ute i skog och mark. När det är varmt ute frestas man att bara ta på sig shorts, sandaler och ett linne, men med de här lätta kläderna kommer du att vara fullkomligt utlämnad åt fästingarna (för att inte tala om solbränna!).

Ta istället på en långärmad tröja eller blus, långa byxor, strumpor och heltäckande skor. Och även om det kanske inte är den coolaste modetrenden, så stoppa ner tröjan innanför byxlinningen, och byxbenen in i strumporna ordentligt – då kan du hindra de små odjuren från att krypa in under kläderna.

Om man ska vara ute i skog och mark är det säkrast att skydda kroppen med långärmade tröjor, byxor, strumpor och täckande skor.

4. Kontrollera kroppen varje dag 

Gör det till en vana att kolla dig själv och dina nära och kära (inklusive dina husdjur) varje dag när du kommer hem efter en dag i naturen. Att ta en dusch är ett utmärkt sätt att förhindra att fästingarna biter sig fast och smittar dig. Det är också ett bra tillfälle att kolla alla veck och vrår som fästingarna gillar att gömma sig i.

5. Ta bort dem på rätt sätt

Om du upptäcker en fästing så försök inte ta tag i den eller slita bort den med fingrarna. Du kan då råka riva bort kroppen medan huvudet sitter kvar, och då kan du fortfarande smittas. Ta en särskilt fästing-pincett alternativt en vanlig pincett och ta tag så nära hudytan som möjligt. Dra sedan upp den med kraft och ett stadigt grepp. Tvätta händerna och pincetten ordentligt när du har tagit bort fästingen för att förhindra smittspridning.

Det bästa sättet att göra sig av med fästingen när du väl tagit bort den är att dränka den i vatten eller elda upp den med en tändsticka. Försök inte klämma sönder den med fingrarna eftersom det kan sprida de farliga sjukdomarna som den eventuellt bär på!

Lycka till med fästingmotståndet i sommar!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.