loadingTre livsmedel i skafferiet: honung, havregryn och kokosolja, fungerar utmärkt för att rengöra och vårda huden. Bild: Unsplash.
Tre livsmedel i skafferiet: honung, havregryn och kokosolja, fungerar utmärkt för att rengöra och vårda huden. Bild: Unsplash.
Hälsa

Alexandra De Paoli: Mild rengöring istället för tvål – fynda i skafferiet

Eva Sagerfors

Vanliga tvålar kan lätt torka ut huden. Med enkla livsmedel kan vi istället tvätta på ett milt och vårdande sätt. Särskilt viktigt är det vid känslig hud, som till exempel när man har akne. Alexandra De Paoli tipsar om hur du kan använda tre saker från skafferiet istället för tvål.

Vad tvättade man sig med innan de vanliga hårda och flytande tvålarna kom?

Här i norr användes asklut, eller pottaska, alltså kaliumkarbonat som man fick när man eldade ved från lövträd till aska. Därefter blandades askan med vatten och fick indunsta. Namnet pottaska kommer från att man beredde den i krukor. Den här processen beskrevs redan på 400-talet f Kr av Aristoteles, och fram till 1800-talets slut tillverkades det storskaligt i skogrika länder som Sverige, Finland och Ryssland.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingTre livsmedel i skafferiet: honung, havregryn och kokosolja, fungerar utmärkt för att rengöra och vårda huden. Bild: Unsplash.
Tre livsmedel i skafferiet: honung, havregryn och kokosolja, fungerar utmärkt för att rengöra och vårda huden. Bild: Unsplash.
Hälsa

Alexandra De Paoli: Mild rengöring istället för tvål – fynda i skafferiet

Eva Sagerfors

Vanliga tvålar kan lätt torka ut huden. Med enkla livsmedel kan vi istället tvätta på ett milt och vårdande sätt. Särskilt viktigt är det vid känslig hud, som till exempel när man har akne. Alexandra De Paoli tipsar om hur du kan använda tre saker från skafferiet istället för tvål.

Vad tvättade man sig med innan de vanliga hårda och flytande tvålarna kom?

Här i norr användes asklut, eller pottaska, alltså kaliumkarbonat som man fick när man eldade ved från lövträd till aska. Därefter blandades askan med vatten och fick indunsta. Namnet pottaska kommer från att man beredde den i krukor. Den här processen beskrevs redan på 400-talet f Kr av Aristoteles, och fram till 1800-talets slut tillverkades det storskaligt i skogrika länder som Sverige, Finland och Ryssland.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024