Varje vecka får jag frågor om hormonobalanser och låg ämnesomsättning. Det här är tillstånd som drabbar både män och kvinnor. Vad är det som orsakar det mesta av detta? Det är problem med sköldkörteln.
Det positiva är att jag här kommer att berätta om de bästa naturliga behandlingarna för hypotyreos, och vad som bäst hjälper sköldkörteln.
För att kunna bota sköldkörtelsjukdom, eller vilket autoimmunt tillstånd som helst, måste man komma till roten av obalansen; inte undertrycka symtomen vilket görs med medicinering.
– Dr Datis Kharrazian
Sköldkörteln är en liten körtel som sitter framtill på halsen och som producerar ett hormon som påverkar varje cell, organ och vävnad i människokroppen. Sköldkörteln är ansvarig för att reglera kroppstemperatur och hjärtfrekvens, samt produktion av protein och kontroll av ämnesomsättningens hastighet.
Risken för att råka ut för sköldkörtelsjukdom ökar med åldern, och kvinnor löper sju gånger större risk att diagnostiseras med sköldkörtelsjukdom än män.
4 vanliga orsaker till sköldkörtelproblem
Orsakerna till problem med sköldkörteln kan variera, men de 4 vanligaste orsakerna är:
1. Toxicitet: Exponering för strålning och tungmetall
2. Brister: Brist på jod och selen
3. Matintolerans: Gluteninteolerans och allergi mot Beta-kasein A1
4. Hormonobalans: Högt kortisol till följd av stress, för mycket kolhydrater, samt för lite fett i kosten

Sköldkörtelproblem kan leda till extrem trötthet.
Snart kommer jag att diskutera de bästa sätten att bota sköldkörtelproblem, men låt oss först se om du potentiellt har problem med sköldkörteln.
En underaktiv sköldkörtel, hypotyreos, är när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon, och en överaktiv sköldkörtel, hypertyreos, är när körteln producerar för mycket av det regulatoriska hormonet.
Symtom på hypotyreos:
– Extrem trötthet
– Depression
– Glömska
– Viktökning
Symtom på hypertyreos:
– Irritation
– Nervositet
– Muskelsvaghet
– Oförklarlig viktminskning
– Syn- och ögonproblem
– Sömnstörningar/problem
Även om dessa symtom är förknippade med problem med sköldkörteln så är båda typerna av sköldkörtelproblem svåra att diagnostisera utan ett korrekt urin- eller blodprov.
Dr Brownstein säger, "Det vanligt förekommande jodtestet på huden är värdelöst. Det är bättre att ta ett urin-jodtest, som testar morgonurinen för att se hur mycket jod det innehåller. Alternativt kan man ta ett 24 timmars jodbelastningstest, vilket ger en bra bild av hur mycket jod som har utsöndrats och behållits. Slutsats: gör ett test och konsultera en kvalificerad, professionell holistisk läkare”.
Enligt Dr Datis Kharrazian har 90 procent av de som har hypotyreos Hashimotos sjukdom, ett autoimmunt tillstånd där immunförsvaret attackerar sköldkörtelvävnaden. För att kunna bota sköldkörtelsjukdom, eller vilket autoimmunt tillstånd som helst, måste man komma till roten av obalansen; inte undertrycka symtomen vilket görs med medicinering.

Rosenrot är en adaptogen. Foto: Randi Hausken
Oftast behandlas sköldkörtelproblem med läkemedel som Synthroid, som har skadliga biverkningar på den övergripande hälsan. Den positiva nyheten är att det finns helt naturliga botemedel som kan hjälpa till att stödja sköldkörtelfunktionen.
Så nu är det dags att börja tala om de 8 viktigaste sakerna du måste göra för att bota din sköldkörtel för gott.
Naturlig hypotyreosbehandling
Här är de 8 hemligheterna som kan fixa dina sköldkörtelproblem:
1. Uteslut gluten och beta-kasein A1
De vanligaste matallergierna idag är vete och mejeriprodukter, på grund av hybridiseringen av gluten- och beta-kasein A1 proteinerna. Dessa proteiner kan orsaka läckande tarm, som i sin tur kommer att orsaka inflammation i sköldkörteln och påverka dess funktion. Uteslut spannmål ur kosten, eller undvik åtminstone gluten. Ät endast mejeriprodukter som kommer från A2-kor [är tyvärr väldigt svårt att få tag på i Sverige], getmjölk och fårmjölk.
2. INGEN BPA
Bisfenol A (BPA) finns i plastflaskor och kan störa det endokrina systemet och påverka sköldkörteln. Jag rekommenderar att dricka endast ur glas, rostfritt stål eller BPA-fria plastflaskor.
3. Kontrollera dina jodnivåer
Om jodnivåerna är låga så inta ett kelp- eller flytande, ekologiskt jodtillskott.
4. Detox mot tungmetaller
Jag rekommenderar att använda en kombination av mjölktistel, gurkmeja, klorella och koriander för att avlägsna skadliga metaller från celler och organ.
5. Mer selen
Se till att du får tillräckligt med selen i kosten, men överdriv inte. Några av de bästa selenkällorna finns i paranötter, lax, solrosfrön, nötkött, svamp och lök.
6. Adaptogentillskott
Adaptogener kan sänka kortisolnivåerna och förbättra sköldkörtelfunktionen, till exempel ashwagandha, rosenrot, rysk rot, lakritsrot, tulsi med flera.
7. Ta bort amalgam
Om du har amalgamfyllningar, prata med en tandläkare som har kännedom om säker och korrekt borttagning av amalgam.
8. Lägre kolhydratintag
Ät mindre socker och spannmål, och ersätt detta med hälsosamma fetter. De flesta kvinnor äter för mycket kolhydrater, vilket ökar östrogenet och påverkar sköldkörteln negativt. Ät istället hälsosamma fetter som balanserar hormonerna såsom kokosolja, kokosmjölk, avokado, nötkött från gräsätande djur, vildfångad lax, chia-, lin- och hampafrön.
Dr Josh Axe är läkare i naturmedicin, näringsfysiolog och författare med passion för att hjälpa människor att bli friska med hjälp av mat som medicin. Han skrev nyligen ”Eat Dirt" och "Gut Repair Cookbook”, och han driver en av världens största naturhälsovetenskapliga webbplatser på DrAxe.com
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.