Att känna sig uppblåst eller gasig kan förstöra en hel dag, och forskningen visar att över 30 procent av befolkningen har problem med matsmältningen. Men bara för att det är vanligt betyder inte att du måste leva med det. Här kommer 8 skäl till varför magen kan bli uppblåst – och vad man kan göra åt det.
1. Var och när du äter
Vår extremt upptagna livsstil innebär ofta att vi äter vad vi kan, när vi kan. Oavsett om det är att slänga i sig en macka på vägen, eller att äta lunch vid skrivbordet eller i bilen, så är en måltid i förbifarten ett säkert kort för en uppblåst mage. För optimal matsmältning måste kroppen få vila och tid till att smälta maten. Om vi sitter och äter samtidigt som vi är på sociala medier eller när vi har bråttom att komma ut genom dörren, är vår kropp och hjärna inte förberedda. Detsamma gäller när vi äter för sent på kvällen. Vårt matsmältningssystem är mer aktivt under dagtid. Att äta precis innan läggdags kan orsaka uppblåsthet, gaser och halsbränna eller sura uppstötningar.
Ta dig tid att sitta ner och äta dina måltider i lugn och ro, och var uppmärksam och närvarande när du äter. Sakta ner processen, njut av maten och förhindra på så sätt uppblåsthet.
2. Minska på saltet
Natriumfyllda livsmedel (läs: processade) får oss att binda vatten, vilket leder till uppsvälldhet. Att smaksätta maten med örter och kryddor, och att läsa på etiketterna är ett bra sätt att undvika att bli uppsvälld till följd av salt.
Satsa på bra råvaror istället för processade alternativ, och laga mat hemma så mycket som möjligt. Att dricka mycket vatten kan bidra till att skölja ut natriumet, så drick omkring 8-12 glas per dag för att hjälpa till att förhindra uppblåstheten.
3. Ledsen bakterieflora
När trillionerna av bakterier som utgör vår bakterieflora blir obalanserade kan det orsaka uppblåsthet, illamående, värk och till och med kräkningar. För att stödja en hälsosam tarm, fokusera på att ha med fermenterade livsmedel såsom kimchi och mjölksyrade grönsaker i kosten, samt att välja ett högkvalitativt probiotiskt tillskott för att hjälpa till att få balans mellan de goda och dåliga bakterierna.
4. Glutenintolerans eller överkänslighet
En intolerans eller till och med en överkänslighet mot gluten kan ligga bakom uppblåsthet. Även om du följer en glutenfri kost kan det gömma sig i sådant som soppa, äggröra och köttfärs. Det bästa sättet att ta reda på om det är Celiaki som orsakar uppblåstheten (och andra hälsoproblem) är att ta ett enkelt blodprov hos läkaren. Man kan även prova en uteslutningskost för att se om man har en matöverkänslighet.
5. Frukt och grönsaker
Tro det eller ej, men vissa nyttiga frukter och grönsaker kan orsaka ordentlig uppblåsthet. Vanliga bovar är kolhydratrika frukt- och grönsaker såsom äpplen, mango, sparris och korsblommiga grönsaker såsom broccoli och blomkål. Diskutera med en professionell hälsoterapeut om att experimentera med en låg FODMAP-kost för att avgöra om det kan vara rätt för dig.
6. Hormonella preventivmedel
Hormonerna i preventivmedel, särskilt östrogen, kan orsaka uppblåsthet och viktökning i bukområdet. Preventivmedel kan också leda till insulinresistens, vilket också medför viktökning. Tala med din naturläkare om icke-hormonella alternativ.
7. För mycket eller inte tillräckligt med koffein
Koffein kan ha en vätskedrivande effekt som hjälper kroppen att göra sig av med salt- och vattenöverskott. Men för mycket koffein – mer än en eller två koppar te eller kaffe per dag – kan faktiskt orsaka uppblåsthet. Gå över till örtte, vatten eller ett annat hälsosammare alternativ.
8. Inte tillräckligt med aktivitet
Våra kroppar behöver röra på sig för att hålla igång matsmältningssystemet. Tänk bara på hur en långpromenad efter en stor måltid kan få dig att må bättre – motion hjälper matsmältningen även utan att vi överdriver den.
Yogapositioner som fokuserar på vridningar kan vara särskilt bra för matsmältningen, men även en promenad, cykeltur eller någon form av regelbunden träning kommer att göra underverk.
Artikeln publicerades ursprungligen på NaturallySavvy.com.