Att göra sin egen växtmjölk själv är enklare än man kan tro. Det sparar dessutom både på pengar och miljön. Alexandra De Paoli berättar hur du kan göra. Och när mjölken är silad tar man förstås hand om resterna på bästa sätt.
Både plånboken och miljön vinner
Mjölk på växter som havre, soja, mandel och ris är lätt att hitta i affären. Men i jämförelse med komjölk kostar det betydligt mer. Den billigaste växtmjölken gör man enkelt själv. Ta havredrycken som exempel. Till en liter havredryck använder Alexandra i sitt recept från Yle drygt en deciliter havregryn. Det är förstås också en bra för miljön då vi sparar in på både transporter och förpackningar.
Hemgjord växtmjölk
Olika växtmjölk har olika karaktär. Medan sojamjölken är neutral i smaken har havredrycken en tydlig havresmak och passar bra till gröt, pannkakor och smoothies. Rismjölken brukar vara tunnare och smaka sött. Alexandra tipsar om att blanda den med vit quinoa för att få den tjockare och godare. Mandelmjölken har mycket kalciumsmak och den är också rik på kalcium. Den känns fräsch och är god att dricka som den är. Sesammjölk smakar just sesamfrön.