loadingHemgjord havredryck kostar bara en bråkdel av butikens färdiga dryck, så här finns det pengar att spara. Foto: Melanie Rodriguez
Hemgjord havredryck kostar bara en bråkdel av butikens färdiga dryck, så här finns det pengar att spara. Foto: Melanie Rodriguez
Mat

Alexandra De Paoli: Gör egen växtmjölk – billigt och miljövänligt

Eva Sagerfors

Att göra sin egen växtmjölk själv är enklare än man kan tro. Det sparar dessutom både på pengar och miljön. Alexandra De Paoli berättar hur du kan göra. Och när mjölken är silad tar man förstås hand om resterna på bästa sätt.

Både plånboken och miljön vinner

Mjölk på växter som havre, soja, mandel och ris är lätt att hitta i affären. Men i jämförelse med komjölk kostar det betydligt mer. Den billigaste växtmjölken gör man enkelt själv. Ta havredrycken som exempel. Till en liter havredryck använder Alexandra i sitt recept från Yle drygt en deciliter havregryn. Det är förstås också en bra för miljön då vi sparar in på både transporter och förpackningar. 

Hemgjord växtmjölk

Olika växtmjölk har olika karaktär. Medan sojamjölken är neutral i smaken har havredrycken en tydlig havresmak och passar bra till gröt, pannkakor och smoothies. Rismjölken brukar vara tunnare och smaka sött. Alexandra tipsar om att blanda den med vit quinoa för att få den tjockare och godare. Mandelmjölken har mycket kalciumsmak och den är också rik på kalcium. Den känns fräsch och är god att dricka som den är. Sesammjölk smakar just sesamfrön.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingHemgjord havredryck kostar bara en bråkdel av butikens färdiga dryck, så här finns det pengar att spara. Foto: Melanie Rodriguez
Hemgjord havredryck kostar bara en bråkdel av butikens färdiga dryck, så här finns det pengar att spara. Foto: Melanie Rodriguez
Mat

Alexandra De Paoli: Gör egen växtmjölk – billigt och miljövänligt

Eva Sagerfors

Att göra sin egen växtmjölk själv är enklare än man kan tro. Det sparar dessutom både på pengar och miljön. Alexandra De Paoli berättar hur du kan göra. Och när mjölken är silad tar man förstås hand om resterna på bästa sätt.

Både plånboken och miljön vinner

Mjölk på växter som havre, soja, mandel och ris är lätt att hitta i affären. Men i jämförelse med komjölk kostar det betydligt mer. Den billigaste växtmjölken gör man enkelt själv. Ta havredrycken som exempel. Till en liter havredryck använder Alexandra i sitt recept från Yle drygt en deciliter havregryn. Det är förstås också en bra för miljön då vi sparar in på både transporter och förpackningar. 

Hemgjord växtmjölk

Olika växtmjölk har olika karaktär. Medan sojamjölken är neutral i smaken har havredrycken en tydlig havresmak och passar bra till gröt, pannkakor och smoothies. Rismjölken brukar vara tunnare och smaka sött. Alexandra tipsar om att blanda den med vit quinoa för att få den tjockare och godare. Mandelmjölken har mycket kalciumsmak och den är också rik på kalcium. Den känns fräsch och är god att dricka som den är. Sesammjölk smakar just sesamfrön.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024