8 hälsoeffekter av att dricka citron- och honungsvatten på morgonen
När du dricker ljummet citron- och honungsvatten på fastande mage varje morgon i minst 30 dagar kan du att få en mängd positiva hälsoeffekter. Foto: Heather Barnes


Inte alla av oss är så lyckligt lottade att vi glatt hoppar upp ur sängen i ottan, drar bort gardinerna och kvittrar i kör med fåglarna. Vissa av oss behöver lite av en hjälpande hand – men kaffe måste inte nödvändigtvis vara lösningen. Åtminstone inte som dagens första dryck!

Citron- och honungsvatten är ett betydligt bättre val. Förutom att det är ett effektivt sätt att rengöra kroppens system direkt efter att man vaknat på morgonen, så har den här drycken många goda hälsoeffekter, och kan leda till ett flertal positiva förändringar om man dricker den varje dag i 30 dagar eller mer.

Du kommer sannolikt att få betydligt färre förkylningar, infektioner och influensor än tidigare.

Citron innehåller en imponerande mängd vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom är citron trots sin syrliga smak basiskt och neutraliserar kroppens pH-värde, vilket har många positiva hälsoeffekter. Högkvalitativ honung är antibakteriell, gynnar matsmältningen och även den rik på antioxidanter – och dessutom har den i mångas tycke, en utsökt smak!

Här är åtta anledningar till att börja dagen med citron- och honungsvatten:

1. Förbättrar matsmältningen

Om du lider av förstoppning kan citron- och honungsvatten göra susen. Det kan även lindra matsmältningsbesvär såsom gaser, rapningar och halsbränna. Levern triggas att producera galla vilket behövs för en effektiv matsmältning. Du kanske till och med kommer att känna dig sugen att äta direkt efteråt, vilket gör att du kan njuta av din frukost bättre.

2. Minskat matbegär

Nej, det är ingen motsägelse till punkten innan! Citron- och honungsvatten får dig att känna dig mätt längre efter en måltid, så du kommer sannolikt att småäta mindre. Du kan till och med gå ner lite i vikt i en hälsosam takt med tiden.

Honung och citron stärker immunförsvaret.

3. Magen känns mindre uppblåst

Du kanske redan har en hälsosam vikt, men citronvatten kan också hjälpa till att mildra uppblåsthet som ofta misstolkas som övervikt. När tarmfunktionen förbättras kommer du att upptäcka att du inte behöver gå ner de där få extra kilona trots allt.

4. Man blir inte sjuk lika ofta

Citron- och honungsvatten hjälper till att rena lymfsystemet och har antibiotiska och antibakteriella egenskaper, så immunförsvaret blir starkare. Du kommer sannolikt att få betydligt färre förkylningar, infektioner och influensor än tidigare.

5. Piggare på morgonen

Både din energi och ditt humör kommer att få en boost eftersom citron eliminerar gifter som samlats i kroppen.

6. Säg adjö till urinvägsinfektioner

Citron- och honungsvatten är en mild diuretika, så det kommer att rena njursystemet och kan till och med förhindra det obehagliga problemet med njurstenar. Om man blandar i lite färsk ingefära i drycken får det en starkare antiinflammatorisk verkan.

7. Säg också adjö till dålig andedräkt

Genom att dricka citron- och honungsvatten på morgonen får du bättre andedräkt, det beror på att citronsyran tros stimulera spottkörteln. Det kan också hjälpa till att lindra tandsmärta och tandköttsinflammation. Men var försiktig med tandemaljen – se tips nedan.

8. Bättre hy

Längtar du efter en naturligt frisk hy? Då finns det hopp. Pormaskar och finnar kommer sannolikt att minska och kan till och med vara ett minne blott. Enligt hudspecialister kan citronvatten också bidra till att släta ut rynkor genom att skydda mot fria radikaler.

Att dricka ditt citron- och honungsvatten varmt gynnar matsmältningsenzymerna.

Citron- och honungsvatten har allra bäst verkan om du dricker det varmt (dock inte över 40 grader för att behålla så många nyttigheter som möjligt) direkt på morgonen på fastande mage. Men det kan även avnjutas kallt om du hellre vill – det kommer också att ge positiva hälsoeffekter.

Citron och honung kan dock vara negativt för tänderna, så för att skydda dem kan du dricka ur ett sugrör eller skölja munnen med vatten direkt efter att du druckit ditt citron- och honungsvatten, (och borsta inte tänderna inom en halvtimme då citronsyran kan göra emaljen mjukare och borstningen kan göra skada).

Recept på citron- och honungsdryck

1/2 citron – pressad

1-3 tsk honung av god kvalitet (det finns mycket honungsfusk på marknaden, så var noga – se tips här).

2,5-5 dl vatten

Gör så här: Koka upp vattnet och låt svalna till max 40 grader, tillsätt honung och citronsaft, rör om och drick.

Om du vill ha lite extra "touch" kan du tillsätta ett par blad av mynta eller citronmeliss!

Ps. Om du är känslig för citronsaftens syrliga smak kan du börja med en mindre mängd citron och sedan öka på efter hand.

Se där, en god hälsa kan smaka alldeles utsökt!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.